DIJETE SLAVNIH ČISTA LAŽ: "Zdrave" nutritivne navike poznatih loše po zdravlje

Autor: independent.co.uk

Lifestyle

02.09.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trendovi u ishrani poznatih ličnosti ne funkcionišu onda kada ih primenjuju obični ljudi. Razlog za to je što većina tih dijeta nema apsolutno nikakvog smisla, a neretko su i štetne

 

Od alkalne dijete, konzumiranja gline, pa sve do dijete sa limunadom, koju promoviše niko drugi do Bijonse. Ovi trendovi u ishrani poznatih ličnosti ne funkcionišu onda kada ih primenjuju obični ljudi. Razlog za to je što većina tih dijeta nema apsolutno nikakvog smisla, a neretko su i štetne po zdravlje. Zato nutricionistkinja dr Kerolajn Apovijan otkriva šta se krije iza nekih od najpopularnijih dijeta slavnih.

Bijonse ne može da se zasiti limunade

Zvezde poput Bijonse se kunu u dijetu sa limunadom ili Master Cleanse dijetu, gde se obroci zamenjuju sa mešavinom napravljenom od limunovog soka, vode, javorovog sirupa i kajen paprike. 

- Ova dijeta neće rezultirati trajnim gubitkom težine, čim nastavite sa normalnom ishranom, težina će se vratiti - kaže doktorka Apovijan.
Žizel Bundšen ne jede krompir

Tom Brejdi i Žizel Bundšen ne jedu krompir i paradajz

Tom Brejdi i Žizel Bundšen ne jedu meso, ne piju alkohol, kafu i ne jedu povrće iz porodice Solanaceae, ali doktorka Apovijan kaže da je ovaj poslednji izbor greška. Povrće iz porodice Solanaceae bogato je hranljivim materijama, a veći deo tog povrća, poput paradajza i paprike, pruža esencijalne antioksidante organizmu.

Gvinet Paltrou je objavila da njen sok čisti

Slično kao i čaj za detoksikaciju, sokovi za čišćenje ne čiste vaš organizam samo od toksina i mogu biti opasni.

Ako ste na detoksikaciji ili čistite organizam, vi svakodnevno unosite veoma malo kalorija, tvrde stručnjaci. Težina izgubljena tokom čišćenja nastaje zbog gubitka tečnosti. Tako detoks protokoli mogu uzrokovati dehidrataciju, disbalans elektrolita i poremećaj funkcije creva.

Maraja Keri drži ljubičastu dijeta

Ljubičasto povrće poput patlidžana i rotkvice je zdravo, ali suština ishrane je u raznovrsnosti.
Proizvodi purpurne boje imaju visoki sadržaj antocijana, koji verovatno ima bezbroj pogodnosti za zdravlje, ali postoje stotine jedinjenja u proizvodima svih nijansi koji mogu biti korisni po zdravlje. Dakle, jedite ljubičasto povrće i voće svakako, ali ne isključujte namirnice drugih boja.

Ova glumica jede glinu da bi smršala

Šejlin Vudli jede glinu 

Osnovna premisa ove dijete je da će unošenjem gline telo biti prečišćeno od toksina. 
- Problem sa ovom tvrdnjom je prvenstveno to što glina može da bude štetna i što može da sadrži visoke količine arsena i olova, i ne treba je jesti - rekla je dr Apovijan.

Miranda Ker veruje u "čistu ishranu"

Kada ljudi govore o "čistoj ishrani", oni uzdižu u nebo određenu vrstu hrane (organsku, lokalnu), dok demonizuju sve ostale namirnice. Ovaj način razmišljanja šteti našem odnosu prema hrani i dovodi do izobličenih navika u ishrani.

Kejt Hadson koristi alkalnu dijetu 

Alkalna dijeta bi trebalo da uravnoteži pH nivo kiselosti vašeg tela. Međutim, to nije naučno dokazano, a izbacivanjem "kisele" hrane možete izazvati više štete nego koristi. Alkalna dijeta na kraju ograničava unos B12 i može da dovede do anemije, umora, poremećaja raspoloženja i ubrzanog starenja mozga.

Alek Boldvin izbacio šećer

Većina Amerikanaca bi apsolutno imala koristi od smanjenja unosa šećera, posebno prostih šećera, koji se dodaju hrani tokom obrade. Ali pokušaj uklanjanja svih šećera iz ishrane je nerealan i preterano restriktivan.

Megan Foks se pridržava veganske dijete

Dijeta sa sirovom hranom je posebno popularna kod poznatih ličnosti koje su vegani. Doktorka Apovijan upozorava da postoji rizik od neuhranjenosti uz ovu dijetu jer daje malo kalcijuma, gvožđa i vitamina B12 

Hari Stajls pije buletpruf kafu svakog jutra

Bulitpruf kafa je spoj paleo i keto dijete, koje naglašavaju konzumiranje proteina i masti. Ali, da li će dodavanje maslaca i kokosovog ulja u jutarnju kafu stvarno podstaknuti vaše telo da sagori kalorije? Iako se tvrdi da doručak sa mastima u dijeti sa bulitpruf kafom stimuliše vaše telo da sagori više masti tokom dana, nema dokaza koji bi to podržali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading