STOP PODGREVANJU: Namirnice u mikrotalasnoj postaju otrovne

Autor:

Lifestyle

01.09.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podgrejane namirnice mogu da naškode zdravlju jer prilikom zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici njihova nutritivna svojstva nestaju, a neka od njih postaju kancerogena. Na primer, nitrati iz celera podgrevanjem se pretvaraju u toksične nitrite i karcenogene nitrosamine, što znači da celer ima kancerogeno dejstvo ukoliko se konzumira nakon podgrevanja. Dakle, jela sa celerom i supe od ovog povrća nikako nemojte podgrevati!

RepublikaFoto: pixabay.com
Pazite koju hranu grejete u mikrotalasnoj pećnici

S obzirom na to da danas ljudi retko jedu kod kuće, trebalo bi da obratite pažnju i na to kako da pravilno da zagrejete hranu koju nosite i da li je uopšte zagrevati. Mikrotalasna je najpraktičnija za zagrevanje, međutim, često se dešava da namirnice budu tople samo sa jedne strane, dok je druga potpuno hladna, što je idealno tlo za bujanje bakterija, pogotovo kod namirnica poput pirinča i krompira. Zato koristite mikrotalasnu tako što ćete nakon nekog vremena izvaditi hranu, dobro promešati, pa vratiti nazad.

Preporučujemo da ne podgrevate sledeće namirnice da ne biste imali gasove, nadutost, a u najgorem slučaju trovanje.

SPANAĆ I CELER

Nitrati iz celera podgrevanjem se pretvaraju u toksične nitrite i karcenogene nitrosamine. Celer kao i spanać ima potencijalno kancerogeno dejstvo za ljudski organizam. Celer jedite svež, odnosno odmah posle pripreme.

PEČURKE

Kada ostanu pečurke za drugi dan, jedite ih hladne. Razlog za to je što podgrevanjem pečuraka dolazi do promene u strukturi proteina, pa čak i do promene ukusa same namirnice. Pečurkama u mikrotalasnoj nije mesto, podgrejane mogu da izazovu bolove u stomaku i nadimanje. Osim toga, gube se sva zdrava svojstva u njima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Podgrejana piletina može da izazove trovanje

PILETINA

Bogatija proteinima nego crveno meso, piletina, kao i pečurke, podgrevanjem menja strukturu proteina, pa dolazi do smetnje sa varenjem. Ukoliko zagrevate piletinu, trudite se da to radite na nižoj temperaturi što duže.

KROMPIR

Ovo povrće je visoko nutritivno, pa je preporuka da se ne podgreva, jer tako gubi gotovo sve zdrave sastojke. Najviše skroba iz krompira unećete u organizam ukoliko ga konzumirate nakon pripreme ili čim se ohladi. Suprotno tome, kada ga jedete nakon nekoliko dana, krompir je potencijalno toksičan. Skrob nije u potpunosti svarljiv, tako da dospeva u creva i u kombinaciji sa bakterijama prouzrokuje gasove.

KUVANA JAJA

Nikada ih ne ostavljajte na sobnoj temperaturi, jaja su visokorizična hrana i podgrevanjem postaju toksična. Međutim, to se ne odnosi na jaja umućena sa drugim namirnicama, već se odnosi na jela s kuvanim jajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading