Ovo su znaci da ćete u menopauzu ući 10 godina ranije

Autor: Republika

Lifestyle

04.03.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da je menopauza prekretnica u životu svake žene. Ali jeste li znali da se može javiti i 10 godina ranije nego što je uobičajeno?

RepublikaFoto: pixabay.com

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i obično se javlja oko pedesete godine. Međutim, simptomi se mogu javiti i mnogo ranije tokom faze koja se zove perimenopauza. 

Reč je o vremenskom periodu koji počinje kada žena primeti neredovan u mentrualni ciklus, a javlja se između 30-ih i 40-ih godina. To bi značilo da menopauza može početi i 10 godina pre regularnog perioda. 

Za menopauzu je karakteristično da se smanjuje nivo estrogena, a menstruacije postaju neredovne. 

Tek nakon što je prošlo 12 meseci bez menstruacije, zvanično ste u menopauzi sve do tada ste u periodu perimenopauze. 


Period perimenopauze može trajati i do nekoliko godina, a kod nekih žena može trajati i deset godina. 

Simptomi perimenopauze

Pored nepravilnosti u ciklusu, perimenopauzu prati čitav niz drugih simptoma, koji su slični onima koje većina žena obično povezuje s menopauzom. 


Između ostalog, žena počinje da naglo da se znoji i oseća toplotu zbog poremećaja hormona. Takođe, karakteristična je i promena raspoloženja, pa žene postaju ​​razdražljive, teskobne i depresivne. Takođe, javlja se i suvoća vagine i nesanica. 

U jednom naučnom istraživanju 15 do 25 odsto žena je reklo da je u perimenopauzi osetilo simptome depresije", rekla je ginekolog Nanete Santoro. 

- Ako je vaša majka imala ranu menopauzu, a vaš način života je sličan njenom, vrlo je verovatno da ćete proći kroz vrlo sličan scenario - rekla je ginekolog Alisa Dvek. 

Kako se nositi sa simptomima? 

Perimenopauza i menopauza mogu imati veliki uticaj na vaš život, ali dosta vam može pomoći otvoren i iskren razgovor s lekarom o mogućnostima lečenja. 

Za početak, možda je dobro da promenite načina života i da više vežbate. Ako pušite trebalo bi da prestanete, a moraćete izbegavati i alkohol, posebno crno vino i kofein. Čuvajte se stresa.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading