IZ PRVE RUKE: Kako izgleda kompletan ginekološki pregled

Lifestyle

17.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene zanemaruju početne simptome poput pojačanog sekreta, nadutosti, neurednih i bolnih ciklusa, umora... Tek ozbiljniji problemi ih teraju na testiranje. Zato morate bar jednom godišnje da se kontrolišete, savetuje dr Božana Stepanov.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dr Božana Stepanov

U ordinaciju kod doktorke Božane Stepanov, specijaliste ginekologije i akušerstva iz Novog Sada, stigla je pacijentkinja koja u prvom licu detaljno prenosi kako treba da izgleda redovan ginekološki pregled:
Na početku doktorka ukucava moje podatke.

- Imam 35 godina i nisam rađala. Poslednji put bila sam na kontrolnom pregledu pre dve godine, tada je bilo sve u redu. Nemam tegobe, dobro sam - kažem.

U pola izlaganja doktorka Stepanov me prekida i blago, bez prekora saopštava:

- Žene zanemaruju početne bezazlene simptome kao što su pojačan sekret, nadutost, neuredni i bolni ciklusi, umor... Tek ozbiljniji problemi poput krvarenja nakon seksualnog odnosa, bolova u maloj karlici ili neugodnog sekreta teraju ih na pregled. Nemojte se nikad oslanjati na to da nemate tegobe, morate bar jednom godišnje da se kontrolišete! - upozorava me ginekolog.

Razgovor je najvažniji.

- Doktorka, poslednji put pregled me je jako boleo. Zašto i da li to zavisi i od lekara? 

Dr Stepanov mi objašnjava da ginekološki pregled može kod žene izazvati strah na koji ona reaguje grčenjem mišića male karlice i vagine.

- To kao posledicu može imati bolan pregled. Zato je razgovor prvi i važan deo pregleda - objašnjava doktorka i dodaje da se pripremim za kompletan pregled.

Nije mi bilo jasno zašto moram da radim sve kompletno.

- Ne znam da li mi je potreban baš komplet ili je dovoljan samo običan pregled? Rekla sam vam da je poslednji put bilo sve u redu - naglašavam.

Na šta je odgovorila:

- Ginekološki kompletan pregled podrazumeva sve preglede koji su potrebni da se može reći da ste ginekološki zdravi. Pre svega ginekološki i ultrazvučni pregled, papa test i grupu vaginalnog sekreta, kolposkopiju. Na taj način mogu se otkriti i najmanje promene koje mogu prethoditi teškim i opasnim bolestima - naglašava dr Stepanov.

PAPA - Treća grupa nije znak za paniku

Pitam doktorku koliko često treba da radimo papa test i da li rezultat treća grupa znači da je prognoza loša?

- U zavisnosti od stanja na grliću materice i do tada sprovedene dijagnostike, kao i terapije, papa test treba raditi jednom u šest ili 12 meseci. Tačnost papa testa je 83 odsto, a udružen sa kolposkopijom pouzdan je čak 99 odsto - kaže doktorka.

Ukoliko test bude abnormalan, to odmah ne znači da žena ima rak, naglašava.

- Savetuje se kontrola briseva na bakterije i viruse, naročito na HPV (humani papiloma virus), koji se smatra glavnim uzročnikom nastanka premalignih lezija, koje se mogu u potpunosti izlečiti. Kada dobijemo u analizi loš PA test (IIIb), savetuje se i biopsija grlića materice i endocervikalna kiretaža, te na osnovu dobijenog PH nalaza planiramo dalje lečenje - konzervativno ili u vidu neke hirurške intervencije, kao što je LOOP, konizacija ili operativno odstranjivanje materice - objašnjava dr Stepanov.

Svaka peta žena ide na pregled

Preporuka lekara je da žene od 15. godine života, odnosno nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju, ginekološki ultrazvučni pregled i PA bris. 

Statistika, nažalost, pokazuje da tek svaka peta žena u Srbiji ide na redovne preglede kod ginekologa. Većina odlazi samo kada ima tegobe ili kada se u neposrednoj okolini, porodici ili na radnom mestu desi da neka od njihovih rođaka ili prijateljica otkrije da je bolesna.

Poverenje je najvažnije

Zaključila sam da ginekološki pregled u svakom slučaju ne treba odlagati!

- Prirodno je da se žene ne raduju odlasku ginekologu, ali važno je da mu se posveti posebna pažnja i izgradi dobar odnos s ginekologom jer ukoliko imate dobra iskustva, redovnije ćete dolaziti na kontrole - kaže na kraju pregleda doktorka Božana Stepanov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading