DAME, OPREZ! Biljna i hormonska terapija ne idu zajedno!

Autor: novosti.rs

Lifestyle

02.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se kod žena u reproduktivnom periodu pojavi cista na jajniku koja je mešovite građe, njen uzrok može da bude hormonski disbalans, zbog čega ginekolozi kao terapiju preporučuju kontraceptivne pilule.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kao alternativni način lečenja, mnoge žene uzimaju mešavine čajeva i kapi na biljnoj bazi. Ali, ove dve vrste terapije ne treba koristi istovremeno, već pacijentkinja treba da se odluči za jednu od njih, kako ne bi došlo do kontraindikacija, upozoravaju ginekolozi.

Pilulama za kontracepciju koje sadrže hormone, u nekim slučajevima može da se uspostavi ravnoteža i cista drži pod kontrolom, tako što se sprečava njen dalji rast. Iako se ne zabranjuje izričito istovremeno pijenje biljnih mešavina, ginekolozi ih ne preporučuju zbog mogućeg pogoršavanja disbalansa u organizmu.

- Ne preporučuje se uzimanje oba preparata zajedno, budući da oba imaju uticaj na hormone u organizmu. Možete koristiti ili preporučeni lek, ili samo čaj. Često se misli da prirodni preparati ne mogu da naškode, ali to nije uvek slučaj, naročito kada se uzimaju istovremeno sa drugim lekovima. Zbog toga je potrebni oprez i savetovanje sa stručnjakom pre svake upotrebe bilo kojeg od ovih preparata - kaže ginekolog dr Jovanka Đakonović.

Sastojci koji se nalaze u čajevima od kantariona, nevena i gospine trave mogu da imaju uticaj i na samu efikasnost kontraceptivnih pilula. Gospina trava je biljni lek koji se najčešće uzima za ublažavanje problema depresije i teskoba, ali ova biljka može da poveća razgradnju estrogena i tako učini oralnu kontracepciju manje efikasnom, tvrde stručnjaci.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading