ŽEĐ NIJE JEDINI SIGNAL DA STE DEHIDRIRALI: Suva koža i usta znak da ne pijete dovoljno vode

Autor:

Lifestyle

30.01.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedovoljan unos vode u organizam može da ima višestruke posledice po zdravlje i lepotu čoveka.

RepublikaFoto: pixabay.com
80 odsto hrskavice i diskova u kičmi čini voda

Malo je stvari koje mogu da osveže čoveka kao voda, ali, uprkos tome, većina radije uživa u sokovima, kafama ili pivu, pa ponekad "u nedostatku vremena" ne stignu da popiju ni kap vode tokom celog dana. To može imati i zdravstvene posledice jer je odraslom čoveku na dnevnom nivou potrebno minimum dva litra vode. Naše telo će nas upozoriti da mu nedostaje voda, a Srpski telegraf otkriva koji su simptomi najčešći.

SUVA KOŽA

Koža je najveći organ i mora stalno da se hidrira. Suva koža je najraniji znak dehidratacije, a ona može dovesti do većih zdravstvenih problema. Manje vode znači manje znoja i slabiju borbu sa prljavštinom i masnoćom koja se nakuplja u toku dana. Zbog toga je voda jedan od najboljih prijatelja kože.

Foto: pixabay.com

SUVA USTA

Suva usta su najočigledniji simptom da ljudima nedostaje voda. Međutim, mnogi naprave grešku, pa se uhvate za zašećerena pića poput soka, a to je samo privremeno rešenje. Voda vlaži membrane grla i usta, pa se usta neće sušiti mnogo duže u odnosu na to kad popijete sok.

PRETERANA ŽEĐ

Preterana žeđ se ne javlja često, ali je opet regularna pojava. Do nje dolazi kada na poslu zaboravimo da pijemo vodu ili se probudimo mamurni. Tada ni nekoliko čaša vode ne može da je ugasi, barem ne momentalno. Zbog toga je važno da se hidriramo uvek, pa čak i u toku provoda.

SUVE OČI

Voda ne utiče samo na usta i grlo. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje pojavu suvih i "krvavih" očiju. Razlog su suze, koje ne mogu da se luče bez konzumiranja vode. Ovo može da napravi veliki problem, posebno kod ljudi koji nose sočiva.

Foto: pixabay.com

BOL NA VIŠE MESTA

Voda čini 80 odsto hrskavice i diskova u kičmi. Zbog toga je redovan unos vode jako bitan. Takođe, prilikom pokreta se kosti dodiruju, a taj pritisak se smanjuje ako je telo hidrirano. Tako se izbegava pojava bola na više mesta u telu. Ako se i pored hidriranosti tela bol i dalje javlja, obavezno se obratite lekaru.

SMANJENA MIŠIĆNA MASA

Najveći udeo u sastavu mišića ima voda, pa se manjim konzumiranjem ovog pića smanjuje i masa mišića. Unos vode pre, u toku i nakon vežbanja je veoma bitan zbog hidratacije, ali i pravilnog razvoja mišića. Smanjuje se mogućnost i za pojavu upale.

VIŠAK TOKSINA

Redovna hidratacija omogućava telu da izbacuje toksine. Međutim, kada je telo dehidrirano, ne može da se izbori sa otrovima, pa je primorano da "izvlači" vodu iz krvi, a to može da dovede do pojave većih zdravstvenih problema.

Foto: pixabay.com

UMOR I LETARGIJA

Kada je organizam dehidriran, primoran je da "izvlači" vodu iz krvi. To dovodi do nedovoljnog dotoka kiseonika u organe, a kao posledica javljaju se pospanost i umor. Manjak snage takođe dovodi do letargije i neraspoloženja.

ČEST OSEĆAJ GLADI

Dehidratacija stvara osećaj gladi. To se dešava u toku dana, ali i u toku noći, kada dobijemo neverovatnu želju da nešto pojedemo. Unos hrane može napraviti organizmu dodatni posao zbog otežanog varenja, a veći unos vode čisti organizam i produžava osećaj sitosti.

DIGESTIVNI PROBLEMI

Nedostatak vode može da izazove i probleme sa digestivnim sistemom jer ona omogućava bolji rad želuca. Prilikom dehidratacije dolazi do otežanog varenja, što izaziva nadutost i neraspoloženje, a česte su i "kiseline".

PREVREMENO STARENJE

Organizam vremenom u sebi taloži sve manje vode, a to izaziva starenje, jer se najviše ogleda na koži. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se unos vode povećava u toku života. Međutim, prevremena starost utiče i na unutrašnje stanje organizma, ali se pogoršanje manifestuje vremenom. Redovan unos vode sprečava ovu nepoželjnu pojavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading