SAVETI RUSKIH LEKARA: Prvi dani sa bebom u domu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučite da prepoznate zašto novorođenče plače i kako da vam grčevi ne budu noćna mora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zbog gladi beba plače snažno, ako se umiri kad joj date hranu, dilema je rešena

Novorođena beba uglavnom sisa i spava. U budnom stanju zdravo novorođenče može da bude mirno ili vrlo aktivno, ali isto tako i budno uz plač. Beba ne zna da komunicira drugačije osim plakanjem, to je prvi znak da nešto nije potaman, ali šta, to je ono što treba da prepoznate. Ruski pedijatar Sergej Njanjkovski objašnjava da beba najčešće plače kada je gladna, pri čemu njena bradica često podrhtava, što je fiziološka pojava.

GRČEVI

Foto: pixabay.com

- Zbog gladi beba plače snažno, ako se umiri kad joj date hranu, dilema je rešena. Ali postoji drugi čuveni plač koji je prouzrokovan grčevima u bebinom stomaku, koji zna biti veoma mučan i stresan, naročito za roditelje i ostale ukućane. To je plač koji se iznenada javlja, uglavnom posle obroka, i dugo traje. Tada vam je, pre svega, potrebno strpljenje da umirite dete jer ako ste vi nervozni, situacija može biti samo teže podnošljiva - priča doktor Njanjkovski.

Njegov prvi savet svim novopečenim roditeljima je sledeći:

- Odložite sve obaveze, adaptacija na bebu je primarna u prvim danima nakon izlaska iz porodilišta.
Druga preporuka je da se posete starijih ljudi i gostiju svedu na minimum, što zbog uznemiravanja, što zbog nejakog bebinog imuniteta
.

- Samo u od 10 do 15 slučajeva i mama i beba su potpuno zdrave nakon poroda, svi ostali imaju makar neke probleme - navodi doktor.

Jedan od prvih problema i strahova majki je žutilo kože njihovih beba. U pitanju je fiziološka žutica, koja ne treba da vas plaši.

ŽUTICA

- Pojavljuje se od dva do tri dana posle rođenja i traje uglavnom oko dve nedelje. Nekada žutilo kože može da potraje i do drugog meseca, ali to ne treba da bude povod za paniku ako beba normalno napreduje. Ipak, ako potraje i ako su vrednosti bilirubina preko 200 mililitara po litru krvi, obratite se lekaru - kaže Njanjkovski.

Nije retko da roditelji budno prate svaki udah i izdah svoje tek rođene bebe.

- Normalno je od 30 do 50 udaha po minutu, a ako ima prekida u disanju, posavetujte se sa lekarom da biste isključili oboljenja centralnog nervnog sistema - kaže Njanjkovski.

Neka vas ne brine ni smanjenje težine, to je sasvim normalna pojava u prve dve nedelje nakon rođenja.

Masaža protiv grčeva

Utrljajte malo maslinovog ulja između prstiju. Bebu postavite u položaj na leđa i počnite blagu masažu stomaka vrhovima dva prsta, u pravcu kazaljke na satu, od pupka ka spolja. Postepeno povećavajte krugove i ponavljajte onoliko često koliko bebi prija. Masažu ne treba raditi neposredno nakon obroka ili ako rana od pupka nije potpuno zarasla.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve

  • masirajte joj stomačić
  • grejte stomak toplom pelenom
  • nosite je potrbuške, tako da joj rukom grejete stomak
  • dajte kapi i čajeve na bazi kima i komorača

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading