SIGURAN ZNAK DA JE BEBA NA PUTU: Jedinstveni ERA test "zna" kad je telo žene spremno za začeće

Lifestyle

08.01.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom metodom se određuje tačan dan i vreme kada treba da se plasira embrion kod žene prilikom procedure vantelesne oplodnje.

RepublikaFoto: pixabay.com
25 odsto se povećava uspešnost VTO uz ERA test

Sve veća potreba za vantelesnom oplodnjom donela je i jedinstveni ERA test, pomoću kojeg je moguće precizirati kada je endometrijum materice spreman za začeće!

S obzirom da problem neplodnosti muči više od 40 miliona parova u svetu, a u Srbiji njih čak 400.000, VTO je postala uobičajena metoda u lečenju steriliteta. Ipak, niko ne može da garantuje da li će začeće uspeti, ali uz pomoć ERA testa, šanse su mnogo veće. 

NADA ZA RODITELJSTVO

- Ovaj test uliva nadu za roditeljstvo. Zahvaljujući ovoj dijagnostici, prvi put može da se precizira kada je endometrijum materice spreman za začeće, što je veoma važno za žene koje su imale neuspešne VTO postupke, ali i žene svih starosnih grupa koje prvi put ulaze u ovu proceduru, jer imaju velike šanse da zatrudne posle prvog pokušaja - objašnjava dr Zorica Crnogorac, naš vodeći stručnjak u lečenju steriliteta.

Naime, samo parovi koji se bore sa sterilitetom znaju koliko je težak osećaj kada se proces vantelesne oplodnje završi neuspehom. Mnogi to iskustvo prolaze, čak više puta.

- Sa ERA testom sve je drugačije. Njime se određuje genetska prijemčivost endometrijuma, odnosno utvrđuje se tačno dan i vreme kada treba individualno kod svake žene da se plasira embrion. Ovim testom otkriveno je da kod 27 odsto žena endometrijum nije spreman za prihvatanje embriona trećeg ili petog dana nakon uzimanja jajnih ćelija i fertilizacije - kaže dr Crnogorac.

Prema kliničkim ispitivanjima, ERA test povećava za 25 odsto uspešnost VTO kod pacijentkinja svih starosnih grupa koje su imale jedan ili više neuspešnih postupaka, kao i onih žena koje prvi put ulaze u proces lečenja steriliteta. 

KOMBINACIJA ERA I PGS TESTA

- Ipak, kombinacija ERA i PGS testa rezultira uspešnošću VTO tretmana i do 80 odsto. ERA test omogućava detekciju personalizovanog implantacionog prozora za svaku pacijentkinju, pre nego što ona počne sa potpomognutim tehnikma reprodukcije - kaže doktorka.

Klasičan metod datiranja endomentrijuma zasnovan je na histološkim kriterijumima. Međutim, dokazano je da oni ne prave razliku između plodnih i neplodnih pacijentkinja i veoma su subjektivni, što znači da nemaju kliničku primenu.

Neplodnost može biti apsolutna i ovo stanje je povezano sa urođenom hipoplazijom ili lošim performansama genitalija.

- Međutim, neplodnost je mnogo češća kada nastane kao posledica bolesti poput upale, adhezija, poremećaja pokretljivosti spermatozoida kod muškaraca, endokrinih poremećaja... - navodi dr Ljudmila Romanovna Arcbiševa, ginekolog sa klinike u Moskvi.

Ruski narodni recepti za lečenje steriliteta

Izmagen - sibirska trava

Trava koja raste uglavnom u Istočnom Sibiru bogata je lekovitim svojstvima čiji se sastav koristi za lečenje ženskih i muških problema povezanih sa poremećenom reproduktivnom funkcijom, odnosno neplodnosti.

Primena: Kašičicu soka od ove trave sipati u čašu vrele vode i držati na niskoj temperaturi pet minuta. Uzimati pre jela tri puta dnevno po dve kašike tokom mesec dana.

Foto: pixabay.com

Žalfija

U antičkim vremenima žalfija je smatrana svetom travom koja leči žensku neplodnost. Glavne osobine žalfije su čišćenje krvnih sudova. Infuzija semena žalfije pomaže muškarcima i ženama, a frigidnost se značajno smanjuje ili potpuno nestaje. 

Primena: 

1. recept: Preporučuje se da žene starije od 35 godina piju jednu čašu infuzije svakog dana. Jednu kašiku žalfije sipajte u čašu vode koja ključa. Kada se ohladi posle 40 minuta, pijte pola sata pre obroka. Po ukusu, možete dodati limun ili med. Uzimajte mesec dana. Pa pauza tri meseca.

2. recept: Uzmite jednu desertnu kašiku semena žalfije u čaši ključale vode. Da biste poboljšali efekat, možete dodati limetu. Sačekajte da se ohladi, pa možete piti. Početi sa tretmanom odmah nakon menstruacije, piti 11 dana zaredom, dva puta dnevno, ujutru i uveče. Tako tokom tri meseca. Ako se trudnoća ne pojavi, onda se tretman ponavlja posle dva meseca pauze.

Koren martina

Efikasno se koristi  u narodnoj medicini za lečenje ženske neplodnosti.

Primena: Iskopajte koren biljke martina u maju. Isperite ga, osušite i malo zagrebite vrh, ali nemojte ga čistiti. Osušiti 50 grama korena i sipati u pola litre vodke. Držite dve nedelje u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno, po jednu kašiku. Tretman koristite mesec dana. Odmah potom pauzirajte 10 dana, pa nastavite. I tako dalje do potpunog oporavka.

Mumia

Uzimati smolu mumiu sa sokom od šargarepe ili borovnice ili morske bukve za lečenje neplodnosti kod muškaraca i žena. Uzimati dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja. Tretman traje 28 dana. Za snažniji efekat, možete mešati mumiju sa jajetom i sokovima nekih lekovitih biljaka - žalfijom ili dunjom. 

Foto: pixabay.com

Soda

Pola kašičice sode bikarbone sipajte u pola litre vode. Postupak je najbolje uraditi pre seksualnog odnosa, oko pola sata. U slabo alkalnoj sredini, spermatozoidi će zadržati svoju pokretljivost, njihov životni vek se produžava. Međutim, kako ne bi uništili mikrobiološko okruženje vagine, sodu ne bi trebalo uzimati više od 2-3 puta mesečno.

Crni kim

Ulje crnog kima je koristan proizvod koji tretira mnoge bolesti, a rešava i problem proizvodnje hormona u telu. Koristi se kod poremećaja reproduktivnog sistema, i kod muškaraca i žena.
Priprema: Uzmite crno kimovo ulje u kašičici sa medom dva puta dnevno. Popijte ovaj lek sa čajem od kamilice i timijana. Preporučuje se da se tretira 3-4 meseca, a zatim se pauzira dva meseca.

Geranijum

Esencijalno ulje biljke geranijum pomaže kod neplodnosti. 

Priprema: Sipajte nekoliko kapi aromatičnog ulja, oko 3-4 kapi, u 100 ml tople vode. Dodajte kašičicu meda. Uzimajte tri puta tokom dana, pre obroka.

Med

Za lečenje neplodnosti preporučuje se 100 grama meda dnevno, drugi smatraju da je potrebna količina 250 grama meda dnevno. Med treba rastvoriti u vodi i uzeti sat i po pre ili tri sata posle obroka. 
Kombinacija sa matičnim mlečem: 

Recept 1: Pomešajte kašiku meda i dve čaše mleka i uzmite kašičicu ove mešavine pola sata pre obroka. 

Recept 2: Matični mleč se dodaje u vodku u meri od 1:2. U jednoj dozi treba da bude 10-15 kapi, a uzima se pola sata pre obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading