KOLIKO ČESTO MENJATE JASTUK? Rok trajanja ovih stvari će vas iznenaditi

Autor:

Lifestyle

13.08.2017

17:01 >> 15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako od nas uglavnom proverava rok trajanja namirnicama koje se nalaze u frižideru, dok to nije slučaj sa predmetima koje držimo u kući, bez obzira na to što i one imaju ograničeno trajanje i u određenom trenutku bi trebalo da ih bacite i kupite nove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Većina nas ne menja jastuke dovoljno često

Verovatno godinama imate isti peškir, spavate na istom jastuku i retko kad proveravate da li je istekao rok vašim letnjim papučama. Upravo ovakva nepažnja može da izazove gljivična oboljenja, bol u vratu i razmnožavanje bakterija na mokrim peškirima. Zato Srpski telegraf otkriva rok trajanja kućnih

potrepština koje bi trebalo bacati na vreme i bez griže savesti.

SPAVAĆA SOBA

  •  JASTUK 2-3 godine Vremenom jastuk bilo kog tipa postaje utočište grinja, takođe izaziva bolove u vratu zbog toga što jastuk neizbežno menja oblik.
  • PAPUČE 6 meseci Papuče su glavno središte gljivica. Stoga bi trebalo da ih perete na pravilan način i što češće. 

 

KUPATILO

  • SUNĐER (2 nedelje) i MREŽICA ZA TUŠIRANJE (6 meseci) Sunđer i mrežica vremenom počinju da gaje gljivice i buđ. Možete da ih potopite u vrelu vodu kako biste ubili bakterije, a to može da dovede do bujanja bakterija.
  • PEŠKIR 1-3 godine Mokar peškir je sakupljač bakterija. Dakle, bez obzira na to koliko ga često perete, problem nećete rešiti sve dok ga ne bacite u roku od tri godine u zavisnosti od kvaliteta.
  • ČETKICA ZA ZUBE 3 meseca Naravno, četkicu za zube bi trebalo menjati čim se istroši. Takođe bi trebalo kupiti novu ukoliko ste preležali grip ili imali prehladu da ne biste opet imali iste probleme.
RepublikaFoto: pixabay.com
Ako se ne promeni na vreme, četkica postaje magnet za bakterije
  • HIDROGEN 2 meseca Dva meseca pošto otvorite hidrogen, on se pretvara u običnu vodu. Zatvorenu flašicu hidrogena ne bi trebalo držati u prodavnicama duže od godinu dana.
  • ČETKA ZA KOSU godinu dana Četke za kosu bi trebalo čistiti najmanje jednom nedeljno, a zameniti jednom godišnje. Ukoliko je četka napravljenja od prirodne dlake, trebalo bi da je menjate na sedam meseci.
  • PARFEM 1-3 godine Parfemi sa esencijalnim uljima mogu da stoje neotvoreni tri godine. Kada otvorite parfem, možete da ga koristite dve godine.

 

KUHINJA

  • ZAČINI 1-3 godine Začini vremenom gube svoj šmek i miris. Zemljane začine, kao što su čili i paprika, ne bi trebalo čuvati duže od šest meseci.
  • BRAŠNO 6-12 meseci Brašno prve klase može da bude u prodavnicama do šest meseci. Što je veća klasa, to brašno može duže da traje.
RepublikaFoto: pixabay.com

U OSTAVI

  • APARAT ZA POŽAR 15 godina Iako može dugo da traje, u slučaju da pukne crevo ili se ošteti, trebalo bi da ga nosite na popravku.
  • UTIČNICE 1-2 godine Svaka utičnica ima određeni kapacitet. Ukoliko ga prekoračite, može da dođe do većih problema u kući.
  • SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU 3 godine Nakon ovog perioda sredstva za čišćenje gube efikasnost.
  • SREDSTVA ZA KOMARCE 2 godine Nakon dve godine ovim sredstvom nećete moći da oterate dosadne komarce.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading