KROMPIR JE NEPREVAZIĐENI KOZMETIČAR: Namirnica koja besprekorno čisti kožu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lako dostupno i jeftino povrće od koga se pripremaju jela na sto načina možete koristiti i za ulepšavanje. Krompir neguje i revitalizuje suvu i oštećenu kožu, zbog čega je izuzetan sastojak maski i pilinga za kožu. Zlatni sastojak krompira koji pomaže u isceljenju oštećenih ćelija kože je skrob, on sadrži značajne količine kalijuma, vitamina B i C, koji deluju kao antioksidansi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uz pomoć krompira lako ćete doći do čistog lica

Veoma često krompir se nalazi na crnoj listi namirnica kod promotera zdravog života, a takav tretman je potpuno nepravedan. Dobrobit krompira po organizam zapravo zavisi od načina pripreme, pa tako prženi krompir sa puno ulja i soli nije baš zdrava opcija, ali je zato baren ili spremljen u rerni idealan za dijetu.

Ruski dijetolog Natalija Ijonova ističe da tako pripremljen krompir daje energiju i održava osećaj sitosti.

- U 100 g krompira ima 80 kalorija, tako da, ako imate utisak da ste stalno gladni, krompir je dobar izbor. Pozitivno utiče na mozak dece i starijih osoba s obzirom da je bogat vitaminom B6. Krompir je dobar izvor energije i pomaže telu da uspostavi balans elektrolita, koji je poremećen usled nekog fizičkog napora - kaže Ijonova.

Ona preporučuje bareni i pečeni krompir u umerenim količinama svima koji pate od gastritisa. Druga opcija za sve koji pate od gastritisa i čira je sok od krompira.

MASKE ZA LICE

Masna koža

Skuvajte krompir, pa ga izgnječite dok ne dobijete kašu, dodaje dve kašike jogurta, kašičicu kisele pavlake, kašičicu limuna i kašičicu meda. Toplu masku nanesite na čistu kožu lica, vrata i dekoltea. Poželjno je da namazane delove prekrijete folijom kako biste produžili efekat toplote.

Suva koža

U dubljoj činiji pomešajte kuvani krompir, slatku pavlaku ili mleko sa većim procentom masnoće, kašičicu meda i kašičicu maslinovog ulja. Glatku toplu masku stavite na kožu lica, vrata, dekoltea i ruku koju ste prethodno tretirali pilingom. Namazane delove pokrijte folijom. Nakon pola sata, isperite masku i namažite kremom.

Akne i bubuljice

Skuvajte ili ispecite u rerni jedan veći krompir u ljusci. Kada bude napola skuvan, dodajte veću glavicu crnog luka, takođe u kori, kako bi se sačuvali sokovi. Luk ima veoma lekovito dejstvo, smiruje upale i izvlači gnoj iz čireva i akni. Kada se krompir i luk skuvaju, očistite ih i ubacite u blender. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Pre nanošenja maske, operite lice sapunom i nanesite sok od limuna, pa namažite masku i stavite foliju. Masku možete držati i celu noć, a tokom terapije ne čačkajte akne.

Fleke i podočnjaci

Napravite losion od iste količine limunovog i soka od krompira, pa dodajte četvrtinu lozove rakije. Nekoliko puta dnevno natopite vatu losionom i pređite preko mesta koja želite da izbelite. Jednom dnevno stavite na fleku ili podočnjake masku od sirovog krompira i pokrijte folijom da bolje deluje. Držite pola sata i radite to svakodnevno dok koža ne izbeli.

Starija koža

U pire-krompir dodajte manji izgnječen kivi, žumance, kašičicu maslinovog ulja, kašičicu meda i kašiku slatke pavlake. Ukoliko je maska pregusta, dodajte još slatke pavlake. Toplu masku namažite na lice, vrat, dekolte i ruke i prekrijte folijom. Držite masku pola sata, isperite i potom nanesite hidratantnu kremu.

KUPKE OD KROMPIRA

Za suvu kožu

Izrendajte kilogram krompira i dodajte četiri kašike ovsenih pahuljica. Ukoliko vam je koža izuzetno suva, dodajte i dve kašike maslinovog ulja. Izmešanu masku stavite u platnenu kesu i ubacite u toplu kupku. Sedite u kadu i polako se kružno masirajte kesom u koju ste stavili masku od krompira dok se voda ne ohladi. Potom se brzo istuširajte, obrišite i namažite telo.

Za masnu kožu

Napravite pire od kilograma krompira sa kiselim mlekom ili jogurtom i dve velike kašike sode bikarbone. Istuširajte se, uradite piling, a onda namažite masku i opustite se u toploj kupki dok se voda ne ohladi. Na kraju se istuširajte toplom vodom i namažite mlekom ili losionom.

Osvežavajuća kupka

Skuvajte kilogram krompira i usitnite ga u vodi u kojoj se kuvao i dodajte dve kašike soli, pa sve sipajte u kadu sa toplom vodom. Istuširajte se, uradite piling tela, pa lezite u kadu. Još bolji efekat dobićete ako se masirate peškirićem ili rukavicom. Kada voda počne da se hladi, pustite samo mlak tuš, isperite se i namažite odgovarajućim mlekom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading