SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NADOGRADNJI: Savršeni nokti od gela ili akrila

Autor:

Lifestyle

06.12.2018

01:11 >> 11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji rezultati dobijaju se ako idete kod stručne osobe jer nestručno stavljanje akrila ili gela može izazvati čak i zdravstvene probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prilikom odabira tretmana klijentkinje moraju znati razliku između gela i gel-laka

Lepi i negovani nokti su imperativ za svaku ženu koja drži do svog izgleda. Zato je tehnika ulepšavanja noktiju toliko uznapredovala da dame mogu da biraju da li će samo da urade manikir i nalakiraju nokte, stave gel ili akril i tako ih nadograde ili će da ih ojačaju gel-lakom. Najbolji rezultati dobijaju se u specijalizovanim salonima, gde rade stručne osobe, posebno ako se odlučite za stavljanje akrila ili gela jer nestručno odrađen posao može izazvati čak i zdravstvene probleme. Srpski telegraf otkriva sve prednosti i mane ulepšavanja i učvršćavanja noktiju.

GEL ILI AKRIL

Prilikom odabira tretmana klijentkinje moraju znati razliku između gela i gel-laka.

- Gelom se može značajno ojačati i produžiti nokatna ploča, za razliku od gel-laka, koji se nanosi samo na prirodnu dužinu nokta i minimalno ga učvršćuje - kaže za Srpski telegraf nejl dizajnerka Lidija Drulović i dodaje da je teško reći da li je bolji gel ili akril jer su obe tehnike podjednako dobre, ali da se kod nas izbegava akril zbog neprijatnog mirisa monomera koji se koristi u radu.

Gel i akril razlikuju se po tome što se gel suši isključivo pod lampom, pa može doći do peckanja prilikom procesa, dok se akril suši na vazduhu i bezbolan je. Traju jednako, s tim što su nokti od akrila čvršći.

Kozmetičarka Saša Huremović otkriva za Srpski telegraf da se akril sam razgrađuje u dodiru sa acetonom, lako se otklanja i stvara manja oštećenja od gela. Naglašava da su sve tehnike jednako dobre i trajne ako su pravilno nanesene i dodaje da je kvalitet proizvoda najznačajniji.

- Ono što može da šteti noktu jesu nekvalitetni preparati, dok su svi proizvodi kvalitetnih proizvođača dobri ako su u rukama profesionalca. Nokat ozbiljno može da se ošteti ako vam onaj ko radi pretera u turpijanju nokta, pa staviti gel - kaže Huremovićka.

POTENCIJALNA OPASNOST

Problemi mogu da nastanu prilikom skidanja nadogradnje. Što se gel-laka tiče, Lidija Drulović kaže da se jedna vrsta skida otapanjem, a druga laganim pokretima turpije i upozorava nestručna lica da ne uklanjaju gel sami kod kuće.

Takođe, jedan od potencijalnih problema je pojava gljivica.

- Kada uđe vazduh između nokta i gela, stvara se pogodno mesto za razvoj gljivica. Ono što dodatno stvara bakterije su nehigijenski uslovi i nesterilisan alat, koji su veći krivci za pojavu problema od same hemije - objašnjava Saša Huremović.

Drulovićeva dodaje da gel ili gel-lak ne bi trebalo da stavljaju osobe koje su alergične na neku od supstanci ili imaju oboljenja nokatne ploče. Oni sa tankim noktima bi trebalo da biraju gel, a ne gel-lak jer će gel očvrsnuti nokte i dati im dužinu.

- Što se korekcije gela tiče, poželjno je da se ona radi na četiri nedelje, a korekcija gel-laka na dve-tri nedelje - objašnjava Lidija Drulović.

CAKE ZA NEKU ZANOKTICA

Dobar manikir podrazumeva i adekvatnu negu kože oko nokatne ploče, tj. zanoktica. One nastaju iz više razloga: nepravilan manikir, izloženost kože ruku hemikalijama, grickanje noktiju, nedostatak vitamina... Osim ružnog izgleda, zanoktice mogu da budu i bolne, ali i podložne upalnim procesima, pa je neophodno da ih tretirate, upozoravaju kozmetičari.

Foto: pixabay.com

- Redovna higijena ruku, mazanje kreme posle pranja sudova se podrazumeva, a možete dodatno unaprediti negu pomoću maske koju ćete napravite od supene kašike kokosovog ulja, supene kašike maslinovog ulja, sa isto toliko hidrantnog mleka za telo. Prvo držite nokte potopljene u posudi sa toplom vodom oko pet minuta da koža omekša. Zatim nežno pomerite zanoktice unazad ka korenu nokta, pa ugrejte smesu i u nju umačite trake od gaze širine oko 1,5-2 cm, pa ih obmotajte oko zanoktica poput obloga. Na kraju navucite rukavice i tako prespavajte. Ujutru ćete primetiti da je koža savršeno zdrava i da su zanoktice nestale - savetuje Saša Huremović.

Hrom prahovi su hit

Nejl-dizajnerka Lidija Drulović otkriva da su trenutno aktuelne nijanse crvene, sive i zelene boje.

- Kad su tehnike iscrtavanja noktiju u pitanju, u trendu su babyboomer, tiger eye i druge. Apsolutni hit poslednjih meseci su različite varijante hrom prahova sa kojima se dobijaju različiti efekti prelivanja svetlosti, efekat ogledala, Aurora borealis i dr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading