REDOVAN PREGLED ŽENIN NAJBOLJI PRIJATELJ: Šansa za izlečenje rano otkrivenog raka dojke veća od 90 odsto

Autor:

Lifestyle

25.11.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji godišnje 4.600 žena oboli od raka dojke, a 1.600 njih, nažalost, izgubi bitku. To nas svrstava na drugo mesto u Evropi na listi smrtnosti od ove opake bolesti i to samo zbog prekasnog otkrivanja raka. Prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, specijalista radiologije, otkriva zašto žene najviše plaši pregled dojki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pregled treba da počne oko 30 godine života i podrazumeva i ultrazvučni pregled radiologa

- Pregledi dojki kod žena izazivaju neku vrstu nelagodnosti i strepnje, znatno više nego ginekološki i stomatološki, te generalno zbog toga žene često izbegavaju i ne dolaze na ovu vrstu pregleda - ističe doktorka Vučaj Ćirilovićeva i objašnjava da je dobra i blagovremena dijagnostika ženin najbolji prijatelj. Zato je važno rano otkrivanje jer su tada šanse za izlečenje veće od 90 odsto.

- Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Pregled treba da počne oko 30 godine života i podrazumeva, osim kliničkog pregleda, i ultrazvučni pregled radiologa, koji se ponavlja jednom godišnje. Ženama se posle 40. godine života savetuje da urade baznu (prvu mamografiju), koja se ponavlja na svake dve-tri godine. Posebnu grupu čine osobe koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu - objašnjava doktorka.

Foto: pixabay.com
Svaki 101. oboleli pacijent je muškarac

Mamografija je "zlatni standard" u dijagnostici oboljenja dojke i ne može se nikako zameniti nekom drugom dijagnostičkom metodom jer ona može otkriti rak i dve godine pre nego što tumor postane opipljiv. Ova neinvazivna rendgenska metoda je efikasna i kada žene imaju silikone u grudima. Treba znati i da nije svaka promena na dojci rak.

- Grudvica ili grudvice na dojkama, koje su pritom i bolne, mogu da se jave u predmenstrualnom periodu i nakon njega da nestanu. One su najčešće bezazlene i uslovljene hormonskim promenama u toku ciklusa. Međutim, zbog promene u periodu od pet do 15 dana menstrualnog ciklusa, koja ne prolazi, treba obavezno ići na pregled - objašnjava doktorka i dodaje da se mamografija jedino izbegava u periodu trudnoće i dojenja.

Postoji mogućnost i testiranja na BRCA 1 i 2 gene, koji se radi kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za karcinom dojke. To je test na osnovu kojeg se može zaključiti da li neko ima povećanu opasnost za nastanak karcinoma dojke. Inače, i muškarci obolevaju od raka dojke, svaki 101. pacijent oboleo od karcinoma dojke je muškarac, pokazuju najnovije statistike. Zato su preventivni pregledi važni i za njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading