Ovo je najzdravija grickalica: Štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet!

Autor: alo.rs, Republika

Lifestyle

17.11.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite često nešto da grickate imamo predlog za vas. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i ceo organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možete se podmiriti mešavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom. Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!

Savršena grickalica za zdravlje i lepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Lekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren! Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnost da nećete preterati s njihovom količinom.

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji.

Jogurt s pistaćima

Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i čia semenki.

Sastojci: jogurt (250 ml); pistaći (2 kašike); čia semenke (1 kašika); semenke lana (1 kašika); začini (po želji). U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.

Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargarepa;leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.

Brokoli nasecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku činiju za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.

U činiju s brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading