Operacije uspešnije na pacijentima u formi, a evo zašto!

Autor: b92.net

Lifestyle

08.11.2018

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi žele da budu fit pred leto ili neke zabave, ali ideja da budete fit za operaciju nije nešto o čemu većina razmišlja. Stručnjaci kažu da bi trebalo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ukoliko ste u formi veće su šanse da će operacija uspeti i smanjuje se stopa mogućih komplikacija, kaže Ravi Mahajan, profesor anestezije i intenzivne nege u NHS Trust u Univerzitetskoj bolnici Notingem i predsednik Kraljevskog koledža anesteziologa. 

- Operacija može da dovede telo do ogromnog stresa tako što poremeti nivo hormona, a to istovremeno pokreće imuni sistem i nervni sistem - pojašnjava on. 


Veliki broj pacijenata je doživeo komplikacije posle operacije što im je produžilo vreme oporavka u bolnici ili su se vraćali u medicinsku ustanovu, jer su imali prekomernu težinu ili su pušači. 

- Fizička i mentalna priprema za operaciju može osigurati da telo bude bolje spremno da se nosi sa svim stresovima i ubrza oporavak - smatra Mahajan, a prenosi Dejli mejl. 
RepublikaFoto: pixabay.com

Kraljevski koledž anesteziologa traži rehabilitaciju (ili "prehab") odnosno kombinaciju vežbanja, edukacije i psihološke podrške u mesecima pre operacije, kako bi postali rutinski u NHS bolnicama. 


U Engleskoj i Velsu godišnje se obavi oko 250.000 operacija visokog rizika, koje nose 20 posto rizika od komplikacija kao što je respiratorna insuficijencija (problemi sa disanjem rezultiraju nedostatkom kiseonika i viškom ugljen-dioksida) ili pneumonijom. 

Trenutno, prehab se nudi samo u nekoliko bolnica jer je to relativno novi koncept, ali te bolnice već imaju koristi. 
Foto: pixabay.com

Tokom protekle dve godine, pacijenti pred operacije karcinoma abdomena u NHS Trustu na Mančester univerzitetu su prošli kroz "prehab" pre poduhvata. 

Program u trajanju od 12 nedelja uključuje vežbe disanja i fizioterapiju, kao i obučavanje o ishrani i pomoć pri prekidu pušenja. 

Foto: pixabay.com

Pacijenti imaju i 20-minutni fitnes test i prisustvuju "školi hirurgije", gde se bliže upoznaju sa detaljima operacije i doktorima i medicinskim sestrama koji će ih zbrinuti. 


Ti pacijenti imali su 50 odsto manje komplikacija kao što je pneumonija, a dužina njihovog boravka u bolnici bila je kraća za tri dana. 

Šetnja, vožnja biciklom, baštovanstvo i ples mogu biti od koristi pre operacije, poručuju stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading