NOGE KAO POKAZATELJ ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Ukočeno stopalo je signal za dijabetes

Autor:

Lifestyle

03.10.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bol i slabost prate kočenje u nozi, postoji mogućnost da imate problema sa perifernom neuropatijom koja je posledica šećerne bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hladna stopala najčešće asociraju na slabu cirkulaciju

Atletsko stopalo, pojačano znojenje i žuljevi neki su od čestih problema sa kojima se ljudi susreću, ali ono što ne znaju je da muke sa stopalima mogu ukazivati na neki zdravstveni problem. Srpski telegraf otkriva na kakve sve probleme vaša stopala pokušavaju vam ukažu, a ako prepoznajete neke od signala, trebalo bi da se javite svom lekaru.

HLADNA STOPALA

Hladna stopala najčešće asociraju na slabu cirkulaciju, ali su zapravo povezani sa hipotireozom ili usporenom štitnom žlezdom. Ukoliko primetite da vam se, pored hladnih nogu, proredila kosa, da se brzo gojite, češće osećate umor i imate simptome depresije, obratite se lekaru i proverite štitnu žlezdu.

Foto: pixabay.com

NEDOSTATAK DLAKA

Osim hladnih stopala, na problem sa cirkulacijom ukazuje i nedostatak dlaka na stopalima, naročito ako one ne rastu na nožnom palcu. Ako primetite da su se dlake sa stopala odjednom povukle, obratite se lekaru.

ZADEBLJANJA I KURJE OČI

Ovi problemi se genetski prenose i uglavnom se javljaju zbog neodgovarajuće obuće. Međutim, zadebljanja na koži i kurje oči mogu biti posledica poremećene statike stopala, a u tom slučaju potrebni su odgovarajući ulošci i redovna poseta pedikirskim salonima, gde se uklanjaju zadebljanja i mrtva koža.

OTEČEN PALAC

Iznenadne promene na nožnom palcu koje izgledaju kao da je natečen ili se "proširio" mogu biti znak gihta, upalnog artritisa ili infekcije. Ne preporučuje se da čekate da prođe samo od sebe, već se što pre javite lekaru.

Foto: pixabay.com

GRČEVI

Povremeni grčevi u stopalima mogu biti genetski nasleđeni, proizvod loše cirkulacije ili problema sa nervima u stopalima. Grčevi se mogu javiti i kada organizmu nedostaju vitamini i minerali poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, ali i kada je telo dehidrirano, jer nedostatak vode dovodi do stezanja mišića.

BOL U PETI

Jak bol u peti nakon ustajanja iz kreveta obično upućuje na oštećenje ligamenata stopala. Osim toga, ovaj problem može izazvati nošenje neprikladne obuće, japanki, visokih potpetica i istrošenih patika.

UKOČENOST

Ukočenost u jednoj nozi ili u stopalu može ukazivati na uklještene nerve, a krivac za to mogu biti preuske cipele. Ako ukočenost osećate u obe noge, posebno u stopalima, i ako je prate slabost i bol, to može ukazivati na perifernu neuropatiju, a ona je najčešće proizvod dijabetesa. Zbog toga se preporučuje da se što pre obratite lekaru.

Foto: pixabay.com

Pravilnom negom protiv infekcije

Kako bi sačuvali zdravlje svojih stopala izuzetno je važno redovno pranje i nanošenje krema za hidrataciju i obnovu kože. Najviše pažnje se treba obratiti na prostor između prstiju, jer tu dolazi do skupljanja vlage, koja može da izazove nastanak infekcija. Redovno pranje i menjanje čarapa je neophodno, a oni koji se bave sportom bi to trebali da rade više puta u toku dana. Stopala se takođe moraju detaljno brisati posle svakog pranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading