RAZLOZI ZBOG KOJIH JE KORISNO ZNOJITI SE: Znojenjem do zdravlja i lepote

Autor:

Lifestyle

26.09.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktivnosti koje podstiču ubrzani rad srca poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema, podstiču rad metabolizma, a posle treninga ili saune često dolazi do osećaja opuštanja jer je povećano lučenje hormona sreće - endorfina.

RepublikaFoto: freeimages.com
Znojenjem telo eliminiše toksine iz organizma, uklanja teške metale poput žive, olova i arsena

Znojenje je prirodan i neizbežan proces koji nam često zadaje muke jer često u korak s njim idu i neprijatni mirisi i fleke na odeći. Uprkos tim neprijatnostima, znojenje ima višestruke koristi za naš organizam i telo, a Srpski telegraf otkriva neke od njih.

TEN

Znojenje ne utiče direktno na ten, ali aktivnosti koje ga izazivaju i te kako pomažu na ovom polju. Pojačana fizička aktivnost povećava broj otkucaja srca, što dovodi do bolje cirkulacije, koja podstiče sjaj i blago crvenilo kože. Znojenje, takođe, zahteva veći unos vode, koja pomaže i koži i celom organizmu.

Foto: twitter.com/LiveScience

DETOKSIKACIJA

Znojenjem telo eliminiše toksine i iz organizma, uklanja teške metale poput žive, olova i arsena, pokazala su nedavna istraživanja. Osim znojenja, ljudsko telo je sposobno da izbaci toksine pomoću organa poput bubrega i jetre, piše Centar Chopra.

DERMCIDIN

Znoj pomaže u očuvanju i održavanju korisnih mikroorganizama na koži koji se bore protiv raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da znoj može da luči antibiotski peptid dermcidin. Antibiotici su, kao što je većini poznato, prva linija odbrane od virusa i gljivica, a dermcidin se pokazao veoma dobro u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija, među kojima je i stafilokoka, koja je inače veoma otporna na farmaceutske antibiotike.

Foto: pixabay.com

STRES

Nakon dobrog treninga ili saune, često dolazi do osećaja opuštanja i euforije, a razlog je povećano lučenje endorfina, koji utiču na dobro raspoloženje. Postoje i druge metode za smanjenje stresa, kao što su meditacija, pisanje dnevnika i vežbe disanja, ali aktivnosti koje podstiču znojenje i ubrzani rad srca imaju višestruku korist.

BOL

Znojenje pojačava dotok krvi u mišiće i na taj način se smanjuje vreme oporavka od povreda ili mišićne napetosti. Toplina vlažne saune može umirujuće da deluje na telo dok se mišići opuštaju. Lekovito bilje i eterična ulja, poput eukaliptusa, ruže i lavande imaju protivupalno dejstvo, pa se ponekad koriste uz toplinu i znoj kako bi umanjili bol u mišićima i zglobovima.

Foto: pixabay.com

MRŠAVLJENJE

Aktivnosti koje podstiču znojenje. poput trčanja, vežbanja i plesa, podstiču i rad metabolizma, a rezultat toga je brži gubitak masnih naslaga, koje se koriste kao energija u pojačanom radu organizma. Osim aktivnosti, tu su i saune, koje mnogi koriste kao jedan od načina da se izbore sa viškom kilograma.

KARDIOVASKULARNI SISTEM

Veće znojenje uzrokuje bolji rad kardiovaskularnog sistema. Zbog toga ljudi u sauni, uprkos činjenici da se ne kreću uopšte, osećaju ubrzani rad srca. Zbog toga sauna pomaže ljudima koji imaju problema sa slabijim radom srca, kažu stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading