SEME BUNDEVE ČUVA PROSTATU: Pravilnom ishranom sačuvajte zdravlje najvažnije muške žlezde

Autor:

Lifestyle

21.08.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi korak u očuvanju ove žlezde je intenzivno bavljenje sportom, praćeno određenim režimom ishrane, navodi ruski doktor urolog Igor Anatoljevič Izmakin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Seme bundeve je jako korisno u borbi sa muškim problemima

Problem sa prostatom je jedan od najvećih strahova svakog muškarca. Ova žlezda, koja igra ključnu ulogu kada je plodnost jačeg pola u pitanju, smatra se čarobnim organom u kojem se krije ključ muške polne moći.

Godine su najveći neprijatelj njenog zdravlja. Više od 60 odsto muškaraca iznad 50 godina ima neki problem s ovom žlezdom. Simptomi koji ih prate su uglavnom bolno i otežano mokrenje, peckanje nakon mokrenja, krv ili sluz u mokraći i bol u leđima.

Foto: pixabay.com
Bavljenje sportom je izuzetno bitno, poručuje Izmakin

Ipak, godine nisu jedini razlog zbog kog se javljaju problemi sa prostatom. Na to i te kako utiče nepravilna ishrana. S obzirom na veliku učestalost, odnosno široku rasprostranjenost karcinoma prostate, muškarcima se savetuje da bilo kakve tegobe spreče na vreme vodeći računa o tome koju hranu će češće konzumirati, a šta izbaciti iz menija.

Ruski doktor urolog Igor Anatoljevič Izmakin navodi da je prvi korak u očuvanju prostate intenzivno bavljenje sportom, praćeno određenim režimom ishrane.

- Važno je da muškarac bude fizički aktivan, ali i da u organizam unosi, pre svega, semenke bundeve. Samo sto semenki će i te kako doprineti zdravlju prostate. Savetujem i da jede med u kombinaciji sa grčkim orahom. Unosite po jednu kafenu kašičicu ove smese dva puta dnevno i biće sasvim dovoljno - preporučuje on.

Dodaje i da muškarci po svaku cenu izbegavaju alkoholna pića.

- Alkoholni napici deluju i nadražujuće, te već u sasvim malim količinama uzrokuju velike smetnje u radu ove žlezde i celokupnog sistema za izlučivanje mokraće iz organizma - upozorava dr Izmakin.

KORISNE NAMIRNICE

POVRĆE Kelj, brokoli, kupus i karfiol naročito su zdrave povrćke koje su bogate sulforafanom i idol-3 karbinolom. To su antikancerogeni fitospojevi, koji podstiču odumiranje karcinomskih ćelija i sprečavaju njihovo razmnožavanje i metastaziranje.

RepublikaFoto: pixabay.com

VOĆE BOGATO ANTIOKSIDANSIMA Šipak je pravi borac protiv karcinoma prostate zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i antioksidativnih komponenata elagitanina, koje usporavaju tumorski rast i indukuju odumiranje tumorskih ćelija.

RIBA Ona sadrži omega-3 masne kiseline svojim protivupalnim dejstvom smanjuju rizik kako od kardiovaskularnih oboljenja tako i od raka prostate. Za zdravlje ove žlezde trudite se da jedete ribu, posebno morsku, bar dva puta nedeljno.

RepublikaFoto: pixabay.com

ZELENI ČAJ (bioaktivni polifenoli - katehini, koji su u 60-postotnoj koncentraciji prisutni u listovima biljke camelia sinensis, iz kojih se dobija beli, zeleni i crni čaj). Ovo piće dokazano smanjuje proizvodnju dihidrotestosterona i smanjuje rizik od nastanka karcinoma prostate.

RepublikaFoto: pixabay.com

VITAMIN C (poželjno 1000 mg dnevno) Ovaj vitamin ima dokazanu antioksidativnu sposobnost. Bogat izvor vitamina C su paprike, citrusno i bobičasto voće, mango i spanać.

RepublikaFoto: pixabay.com

NAMIRNICE KOJE SADRŽE LIKOPEN Ovaj snažni antioksidans iz grupe karotenoida, koji deluje protivupalno, efikasno deluje na zdravlje prostate. Paradajz je pravi izvor likopena, a istraživanja pokazuju da muškarci koji jedu paradajz imaju 35 odsto manji rizik od razvoja uznapredovalog karcinoma prostate. Likopen se može naći i u lubenici, papaji, marelici i crvenom grejpu.

RepublikaFoto: pixabay.com

NAMIRNICE BOGATE SELENOM Kako biste sačuvali prostatu, jedite jaja, žitarice, ječam i smeđi pirinač. Selen deluje kao snažan antioksidans, koji jača imunitet.

RepublikaFoto: pixabay.com

MASLINOVO ULJE UMESTO SUNCOKRETOVOG Maslinovo ulje koristite posebno kod začinjavanja hrane, dok za prženje koristite palmino ulje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading