OTKRIVAMO: Kako se izboriti sa malokrvnošću kod dece

Autor:

Lifestyle

20.08.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokazano je da deca koja sisaju ređe pate od ove bolesti jer majčino mleko omogućava njihovom organizmu dobru apsorpciju gvožđa iz creva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sideropenijska anemija najučestalija je i nastaje usled nedostatka gvožđa

Majke koje su brzo odustale od dojenja bebe uglavnom nisu svesne koliko su povećale šanse deteta da oboli od raznih bolesti, a pre svega anemije. Naime, dokazano je da deca koja sisaju ređe pate od malokrvnosti jer majčino mleko omogućava dobru apsorpciju gvožđa iz creva, što nije slučaj sa kravljim mlekom. Anemija kod starije dece se leči i sprečava kvalitetnom ishranom bogatom gvožđem.

NAJČEŠĆI UZROCI

Anemija nastaje usled nedostatka nekog od faktora koji su uključeni u proces razvoja eritrocita ili usled nedostatka hemoglobina - krvnog pigmenta. Eritrociti se stvaraju u srži, koja je smeštena u unutrašnjosti kostiju. Za njihovu normalnu produkciju neophodni su gvožđe, eritropoetin, a važni su i vitamini i folna kiselina.

Foto: pixabay.com
Velika količina kravljeg mleka može da napravi problem

Najučestalija vrsta anemije je sideropenijska anemija (malokrvnost), koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Učestala je i hemolitička anemija, koja je proizvod pucanja eritrocita, a nedostatak vitamina B12 može da prouzrukuje megaloblasnu anemiju.

Loša ishrana je najčešći uzrok sideropenijske anemije. Ukoliko beba ne unosi mnogo gvožđa (meso i žumance), eritrociti nemaju dovoljno hemoglobina. Velika količina kravljeg mleka, u čijem sastavu se nalaze soli koje vezuju gvožđe, sprečava ovu supstancu da dospe u krv. Pojedina deca imaju bolesti creva, koje onemogućavaju adekvatnu apsorpciju gvožđa, a tada se javljaju i drugi problemi poput dugotrajnog proliva, piše Mojpedijatar.co.rs.

LEČENJE I SPREČAVANJE

Kada je u pitanju nedostatak gvožđa, problem se rešava relativno lako. Pravilna ishrana i preparati sa gvožđem poboljšaće stanje deteta. Kada se oboljenje izleči, koštana srž se relativno brzo oporavlja. Ostale anemije se leče nadoknađivanjem onoga što nedostaje, poput vitamina B12 ili folne kiseline. Eritropoetin se daje deci koja imaju teško oboljenje bubrega i njihov organizam nije u stanju da sam proizvede ovu supstancu.

Foto: pixabay.com
Dojenje je izuzetno bitno u sprečavanju nastanka anemije

Stvaranje krvnih ćelija počinje dok su bebe još u stomaku, pa prevencija anemije treba da počne još u trudnoći. Rezerve gvožđa u jetri fetusa treba da obezbede normalan broj i kvalitet crvenih krvnih zrnca tokom prvih pet-šest meseci života. Trudnica treba da unosi vitamine koji su neophodni za nju i bebu, da se zdravo hrani i da ima dobru krvnu sliku.

Dobra ishrana, bez prekomernog unosa kravljeg mleka, najefikasniji je način da se spreči sideropenijska anemija kod male dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading