OBRATITE PAŽNJU NA OBLIK I BOJU MODRICE: Neke mogu biti smrtnosne

Autor: Republika

Lifestyle

03.08.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Veličina, mesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede, među kojima je zlostavljanje", piše hrvatski portal 24. sata. Manje modrice lečimo u kući, veće zahtevaju hiruršku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova u površinskim delovima kože. Najčešći uzrok nastanka su povrede od udarca, ali su povezane i sa težim povredama, poput pucanja mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, preloma kostiju. 

U nekim slučajevima mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme. 

Modrice često imaju i osobe koje mnogo vežbaju, posebno dizači tegova. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale od spoljnih povreda. 

One mogu da upućuju na probleme u krvi ili da budu posledica uzimanja lekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože. 

Uzroci nastanka 

Veličina, mesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede, među kojima je zlostavljanje. Kad malo boli, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka, radi se o običnoj modrici. 

Manje modrice se leče kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mesto dan ili dva. Veće modrice zahtevaju hiruršku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici. Ako su modrice praćene bolom, može da se popije paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika. 

U nekim bolestima, kao kod poremećaja zgrušavanja krvi, može doći do pojave modrica bez prethodne povrede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice. 

Sve boje jedne modrice 

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamnoljubičasta posle par sati. Posle nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena. 

Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako bledi boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako modrica nastane na istom mestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom gvožđa u koži.

Kada se treba obratiti lekaru? 


Ako misliš da ti je ispod modrice slomljena kost. Ako uzimaš lekove protiv zgrušavanja krvi i primetiš modrice kojima ne znaš uzrok. Ako ti modrica otiče i izaziva jak bol. Ako ne nestane nakon dve nedelje, odnosno ako posle četiri nedelje potpuno ne izbledi. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi. Ako ti je modrica nastala iznad oka, možeš očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Proveri možeš li micati zenicu u svim smerovima, vidiš li isto kao pre, ako možeš sve navedeno i nemaš glavobolju, poseta lekaru nije neophodna. 

Tonik od arnike leči modrice 

Doktorka Ksenija Krajina Pokupec kaže da je arnika najbolja biljka za razbijanje hemoglobina (da plava boja modrice što pre pređe u zelenu, pa u žutu boju, a onda i nestane). "Pola male tegle napuni cvetom arnike i prelij koncentrisanim alkoholom. Procedi i posle dve nedelje u tinkturu dodaj eterično ulje čempresa i lavande, a može i malo mente. Pre mazanja modrice, uzmi kašičicu tinkture, pomešaj u 1 dl vode i stavljaj obloge. Oblog drži desetak minuta (oblog se menja kad se malo osuši i dobije temperaturu tela te kad ga više ne osećaš) postupak ponovi tri puta dnevno." 

Krema protiv modrica 

U bazu za kreme (Belobaza,Cosmobaza,Lekobaza...) ili u dečju kremu umešati tinkturu arnike. Na 50 g baze, dodati jednu do dve kašičice ove tinkture i po pet kapi eteričnog ulja čempresa, lavande i mente. Sve dobro promešaj. Modricu namaži od dva do pet puta dnevno, odnosno prema potrebi. 

Smilje protiv proširenih kapilara 

"Protiv proširenih kapilara, plavila i manjih modrica oko njih najbolje je smilje", objasnila je lekarka. Umočite smilje u maslinovo ili bademovo ulje. Procedite posle mesec dana i time možete mazati popucale kapilare. Ili u 0,5 dl bademovog ulja dodati 25 kapi eteričnog ulja smilja, 'odlično je, ali nije jeftino', zaključila je ona.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading