VISOKI FAKTOR SPAS ZA KOŽU: Kako da kupite kvalitetnu zaštitnu kremu

Autor:

Lifestyle

23.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti naglašava da bi kožu leti obavezno trebalo štititi od sunčevog zračenja preparatima koji sadrže čak SPF 50, kao i fernblok.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svaki preparat treba da sadrži zaštitni faktor od sunca, i to minimum SPF 50

Preplanuo ten postao je simbol lepe i negovane žene, ali način na koji dobijamo željenu nijansu boje kože često može da bude poguban po zdravlje. Naime, preterano izlaganje sunčevom zračenju može da izazove svrab, opekotine, pa čak i karcinom kože, i zato je veoma bitno da je zaštitimo odgovarajućim kremama sa zaštitnim faktorom. Prof. dr Aleksandar Saša Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, objašnjava da bi kožu trebalo štititi od zračenja i kada je oblačno, tačnije tokom cele godine. Dr Adamović za Srpski telegraf objašnjava koje sastojke svaki preparat za zaštitu od sunca mora da ima, kao i na šta treba obratiti pažnju kada čitamo etiketu sa sadržajem na pakovanju.

Zaštita spolja i iznutra

Foto: pixabay.com
Preparati koje mažemo moraju da sadrže vitamine i antioksidanse

- Svaki preparat treba da sadrži zaštitni faktor od sunca, i to minimum SPF 50, a savetuje se upotreba proizvoda sa zaštitnim faktorom tokom čitave godine. Osim toga, preparat treba da sadrži vitamine i antioksidanse koji imaju antiejdž protektivno dejstvo i pomažu da se održi jak imunitet. Drugim rečima, jačaju organizam i štite ga iznutra. Postoje preparati koji pružaju topikalnu i oralnu zaštitu od sunca, a prilagođeni su svim tipovima kože. Te preparate nazivamo helioker. Osim spreja za telo, krema, gelova i foto-protektivne šminke, savetuje se korišćenje Heliocare Oral i Ultra D kapsula, koje se kao dodatak ishrani redovno uzimaju radi očuvanja lepog, zdravog i preplanulog tena, a posebno se preporučuju onima sa osetljivom kožom i alergijom na sunce - kaže dr Adamović i objašnjava da ovakav vid zaštite predstavlja najpotpuniju zaštitu od sunca, takoreći zaštitu spolja i iznutra. Ovakvi preparati u sebi sadrže i jedinstveni sastojak fernblok, patentiranu tehnologiju koja se bazira na listu paprati.

Najvažniji uslov da telo, a samim tim i koža, bude zdravo je hidratacija, pa je od velike važnosti da pijete dosta vode, ali i da pravilno negujete kožu posle izlaganja suncu.

Hidratacija

Foto: pixabay.com
Kokosovo ulje hidrira kožu u toku noći

- Tokom leta, kožu lica i tela je potrebno hidrirati jer se usled izloženosti suncu, vetru i slanoj vodi koža isušuje. Osim krema sa SPF, koje se redovno nanose tokom dana, trebalo bi uveče dobro namazati kožu hidratantnim mlekom ili kremom za telo ili na vlažnu kožu naneti malo kokosovog ili drugog prirodnog ulja, koje će kožu dodatno hidrirati tokom noći - savetuje direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti.

Da bismo dobili željenu boju tena, često posežemo i za preparatima koji pomažu pri postizanju bronzane boje, a doktor savetuje da pažljivo čitamo spisak sastojaka ovih preparata.

- Postizanje bronzane boje moguće je ubrzati i pojačati korišćenjem preparata koji u sebi sadrže beta karoten. Međutim, ovde treba biti oprezan jer je zbog prisustva beta karotena moguće dobiti narandžastu (šargarepa) boju tena. Naravno, svi preparati moraju da sadrže i zaštitni faktor - objašnjava dr Saša Adamović.

Najčešće zablude

  • SPF je potrebno koristiti samo u letnjem periodu
  • Dovoljno je naneti zaštitnu kremu sa SPF jednom do dva puta dnevno
  • Kada je oblačno, ne mora se koristiti SPF

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading