Ne, nećete umreti ako čupate dlake iz nosa

Autor:

Lifestyle

13.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst sa šokantnim naslovom koji upućuje čitaoce da će "umreti ako čupaju dlake iz nosa", što je portal raskirnkavanje.ba ocenio kao dezinformaciju i klikbejt.

RepublikaFoto: youtube.com/New York Post
Foto: Ilustracija

Naime, na našem portalu objavljena je vest o takozvanom "trouglu smrti", kovanici doktora Mehmeta Oza, koji je opisivao ono što se u stručnoj literaturi opisuju kao "opasna područja na licu" ili "opasni trougao na licu" u čijem je centru nos.

Inače, zbog spleta krvnih sudova u pozadini gornje usne, doneg dela nosa i okolnog podrucja, infekcija rane opasnom bakterijom sa tog dela lica može se brzo proširiti prema na kavernoznom sinusu i prema mozgu, te može imati smrtne posledice ukoliko se ne leci na vreme, zbog čega se to područje nekada označava "opasnim".

Međutim, ne postoji nikakvi dokazi da ćete umreti ako čupate dlake iz nosa. Ipak, to ne treba raditi jer one imaju svoju svrhu i njihovim uklanjanjem se povecava rizik od infekcije gornjih disajnih puteva.

Gornji tekst nastao je kao posledica korekcija originalnog teksta nakon što je raskrinkavanje.ba originalni članak Republike ocenio kao "klikbejt i dezinformaciju".

***

Na licu se nalazi ono što stručnjaci nazivaju "trougao smrti", to je trougao između nosa i usta, mesto koje treba da se tretira sa oprezom, a ukoliko to ne radite posledice mogu da budu smrtonosne.

Ova oblast je osetljiva na infekcije, posebno kada se čupaju dlake iz nosa. 

Unutar nosa, postoji širok spektar dlaka. One se nazivaju treplje ili čvornaste dlake.

Sve te dlačice nalaze se tu kako bi štitile nos od klica. Kada se one iščupaju, ostavljaju otvoren put za bakterije i druge mikrobe. Oni dalje nastavljaju ka mozgu, stvarajući još veću opasnost.

Vene koje odvode krv iz nosa pomeraju se unazad i povezuju se sa venama u mozgu, što može biti katastrofalno. Uklanjanjem ovih dlačica povećava se šansa za razvojem meningitisa ili drugim rečima smrtonosne moždane infekcije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading