Svaki dan započinjete KAFOM, CIGAROM ili RAKIJOM? Evo šta radite svom organizmu!

Autor: zena.blic.rs

Lifestyle

04.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kafa i cigara na prazan stomak ili čašica rakije, to je mnogima redovni jutarnji ritual. Čak se veruje da rakija ujutru deluje blagotvorno na zdravlje, ali evo šta se zaista dešava u oragnizmu prilikom konzumacije ovih stvari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj srpski ritual brzo popravlja raspoloženje, razbuđuje i čini čoveka spremnim za akciju. Međutim, saznanje o tome šta se za to vreme dešava u telu malo koga će ohrabriti da s istim ritualom nastavi.

Jutarnja cigareta, kako pokazuju naučna istraživanja, uzrokuje viši nivo kancerogenih agenasa u krvi. Manji nivo imaju oni koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više posle buđenja, i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tokom dana.

RepublikaFoto: instagram.com/tanja.cookamigustam

Da li rakija na prazan stomak pomaže ujutru?

U srpskoj tradiciji je duboko ukorenjeno verovanje da "rakija leči" i da jutarnja čašica ovog žestokog pića blagotvorno utiče na zdravlje.

- Negativan uticaj alkohola na zdravlje zavisi od količine, načina i učestalosti ispijanja. Rakiju nikada ne treba piti na prazan stomak. Ako je u pitanju jedna čašica ujutru posle doručka, ona ne može biti štetna po zdravlje, iako ne bi valjalo da to postane svakodnevna praksa - kaže Jorga.

Ako uz cigaretu usledi i kafa, eto novog udara na organizam. Tako već od ranog jutra stimulišete lučenje hlorovodične kiseline u probavnom sistemu, što je pre svega problematično za osobe sklone ulkusu i gastritisu.

Foto: pixabay.com

- Cigareta je štetna, ma u koje doba dana. Dan bi trebalo da počnemo čašom vode i doručkom. Doručak niko ne bi smeo da preskoči, a kamoli da ga zameni kafom i cigaretom - ističe nutricionistkinja prof. dr Jagoda Jorga.

Kombinacija cigareta i kafe odmah nakon buđenja i pre doručka ima veoma loš uticaj na zdravlje arterija, ali i kardiovaskularno zdravlje uopšte. Grčki tim naučnika nedavno je otkrio da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kafom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi.

Ipak, kofein se po štetnosti ne može porediti sa nikotinom.

- Kafa ni približno nije štetna kao cigareta. Kofein je dozvoljena stimulativna supstanca. Jedino bih mladim osobama koje su osetljivije na dejstvo kofeina preporučila da kafu svedu na tri do četiri doze dnevno. Turska kafa ima 60 do 70 mg kofeina, a espreso oko 100 - objašnjava Jorga.

Najbolje vreme za prvu kafu je sat vremena nakon buđenja, i po mogućstvu nakon doručka.

Kako deluje nikotin?

Prodire u krvotok, deluje na ćelije mozga i izaziva pojačano lučenje adrenalina, kao i emisiju talasa karakterističnih za mentalnu aktivnost.

Kako deluje kofein?

Prodire u krvotok i sprečava dejstvo adenozina, jedinjenja umirujućeg efekta koje u vreme spavanja daje “naredbu” da telo spava. Sprečavajući dejstvo adenozina, kofein podstiče i dejstvo adrenalina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading