RUSKI FITOLOG SAVETUJE: Paradajz, sirće i jogurt leče opekotine od sunca

Lifestyle

02.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste već zaradili opekotine od sunca, onda je neophodno da koristite prirodne sastojke da bi koža brzo zacelila i bila zaštićena od infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože

Osetljiva koža posle samo 15 minuta na suncu reaguje pojavom bolnih opekotina! Ako i vaša koža ovog leta postane žrtva UV zraka, ruski fitolozi savetuju meleme od maslinovog ulja, jogurta, krompira, šargarepe, jabukovog sirćeta...

Poznato je da preveliki uticaj UV zraka može da uzrokuje kancer kože i da su opekotine od sunca opasne. Ovo je važno znati sada u sezoni godišnjih odmora, a većina građana zanemaruje savete lekara da bi na plaži što pre dobila preplanuli ten.

Zbog izloženosti kože jakim UVA i UVB zracima mogu se dobiti opasne opekotine na koži, a za ovaj faktor upravo su krivi UVB zraci. Preterano izlaganje UV zracima menja čak i genetsku strukturu ćelija kože i dovodi do njihovog oštećenja. Ljudske ćelije se od sunčevih zraka brane tako što stvaraju melanin odnosno pigment. Preplanuli ten je zapravo znak da se naša koža brani od štetnog UV zračenja.

- Najbolji način da izbegnete opekotine od sunca jeste razuman balans između boravka na direktnom suncu i u hladu, plus korišćenje specijalnih zaštitnih krema, naočara i šešira. Međutim, ako ste već zaradili opekotine od sunca ili vam je koža oštećena od jakih ultravioletnih zraka, onda je neophodno brzo je zaceliti da biste je zaštitili od infekcije i sprečili ljuštenje. Tretirajte kožu uljanim rastvorom vitamina E ili kremom sa alojom - savetuje Andrej Ivanovič Zalomljenkov, ruski farmaceut i fitolog.

On upozorava da se moramo paziti sunca na plaži ili bilo gde u prirodi ako nismo u hladovini, a na sebi imamo letnju odeću koja ne štiti kožu.

- Leto uglavnom provodimo napolju, u dvorištu, vikendici, na plažama... i ne osećamo kada izgorimo. U slučaju da u blizini nemate zaštitne kreme, iskoristite ono što imate pri ruci, proizvode koje svakodnevno koristite, kao i obične trave - naglašava Ivanovič Zalomljenkov.

Namirnice smiruju oštećenu kožu

Zobena kaša

Napravite osvežavajuću kupku u kadi, pa u vodu dodajte dve-tri šoljice mlevene zobene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta, pa lezite u kadu i uživajte sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnom vodom. Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

Paradajz

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu. Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite koru, pa ga usitnite u seckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Krastavci

Svi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Pustite ih da odstoje od 15 do 20 minuta, a potom ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jogurt

Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože. Kritične zone možete premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom ili čak namazati jogurt, pa na njega poređati krastavce. U svakom slučaju, smesu držite petnaestak minuta, sperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jabukovo sirće

Ova tečnost koju svi imamo u kuhinji čini čuda za kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zracima. Jabukovo sirće će ukloniti štetne bakterije sa površine kože i omogućiti koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem. Izmešajte pola litra hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta, pa tom mešavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene delove tela. Nakon 15 minuta, ponovo smočite krpu i ponovite tretman.

RepublikaFoto: pixabay.com

Krompir

Kada spustite ruku na regije koje su izgorele od sunca, imate utisak kao da vam koža gori, a krompir je poznat kao dobar prirodni lek za izvlačenje temperature. Pored toga, ovo povrće deluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova. Oljuštite krompir i nasecite ga na tanke kriške ili ga narendajte, pa ga stavite na bolna mesta. Prekrijte tankim čaršavom ili pelenom, pa ostavite tako 20 minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Soda bikarbona

Ako vam je izgoreo veći deo tela, napunite kadu mlakom vodom i u nju stavite pola šoljice sode bikarbone. Lezite u tu vodu i ostanite u njoj oko 10 minuta. Kod manjih opekotina na rane stavite obloge od hladne vode u koju ste rastopili sodu bikarbonu i držite ih oko 15 minuta. Ovo radite više puta u toku dana.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading