LEKARI APELUJU: NE KLJUKAJTE SE LEKOVIMA, OPASNI SU!

Autor:

Lifestyle

23.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca i odrasle osobe koje uzimaju pet najčešće prepisivanih antibiotika mogu da imaju više šanse za dobijanje kamena u bubregu od onih koji ne uzimaju te lekove, pokazalo je novo istraživanje. Lekari poručuju da zato oni ne treba da se uzimaju na svoju ruku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su utvrdili da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 meseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu. 

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida, prenosi Net.hr. 

- Bez sumnje antibiotici su spasli milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posledica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posledice - rekao je dr Gregori Tejzen, iz dečje bolnice u Filadelfiji, koji se nalazi na čelu istraživačkog tima ove studije. 

Napominje da, ipak, ti rezultati ne sugerišu da te antibiotike lekari ne bi trebalo da prepisuju kada je to potrebno.

Naučnici odranije znaju da antibiotici utiču na ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje žive u i na ljudskom telu. Promene u probavnojj i urinarnoj flori odranije su istraživanjima povezane s kamenom u bubregu, ali do sada nijedno nije pokazalo povezanost između korišćenja antibiotika i kamena u bubregu, naveli su naučnici. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading