ODLIČNI SAVETI: Kako da pomognete sebi kad nikog nema u blizini

Autor: Republika

Lifestyle

18.06.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fokus prve pomoći jeste pomaganje drugima u nevolji, ali veoma je važno naučiti i kako pomoći samom sebi ako se nađete u situaciji da vam je život ugrožen, a nema nikoga u blizini!

RepublikaFoto: pixabay.com

"Dok većinu prve pomoći možete da izvedete na sebi kao što biste to radili na drugima, kod gušenja i srčanih problema moglo bi biti teže da sebi spasite život", objasnio je direktor bolnice Sent Džon, dr Alen Veir.

Zato je podelio nekoliko jednostavnih, ali praktičnih saveta o tome šta treba preduzeti u takvim situacijama ako nema ko da vam priskoči u pomoć!

Infarkt

Ako sumnjate na srčani udar, odmah nazovite Hitnu pomoć, a zatim se odmarajte. Svaki pokret će vršiti nepotreban pritisak na srce. Najbolja pozicija je na podu, naslonjen na zid, sa savijenim kolenima i potporom za glavu i ramena. Ovaj položaj bi trebalo da smanji pritisak na srce i spreči povrede ako padnete u nesvest. Polako žvaćite aspirin (ako niste alergični) - on će sprečiti pogoršanje infarkta. Pokušajte da ostanete smireni. Ako paničite, povećavate napor za telo i smanjujete sebi šanse za preživljavanje.

Obilno krvarenje

Pritisnite ranu direktno, služeći se rukom, peškirom ili odećom koja vam se nađe u blizini. Pozovite Hitnu pomoć. Ako ste u prilici, obmotajte tkaninu zavojem kako biste održavali pritisak na ranu. Držite ranu iznad nivoa srca (ako je negde na ruci) jer će to smanjiti dotok krvi do povređenog područja. Ne pokušavajte da izvadite objekat koji vam je eventualno zaboden u ranu. Umesto toga, pritiskajte oko njega. Lezite tako da vam noge budu iznad nivoa srca jer će vam to smanjiti šok.

Gušenje

Ako je blokada vazduha delimična, možete da se spasite kašljanjem tako da forsirate izbacivanje objekta koji vam je zapeo u grlu. Ako je stvar ozbiljnija, moraćete da potražite pomoć ili izvedete trbušni potisak na sebi. Kašljite najjače što možete naginjući se prema napred. Stisnite šaku i pritisnite je iznad pupka, ispod rebara. Drugu ruku prebacite preko šake i forsirajte udah.

Slomljena kost

Ako je prelom spoljašnji, pokrijte ranu sterilnom tkaninom ili rukom. Pritisnite područje oko rane, ali ne dotičite slomljenu kost. Poduprite povređeni ud iznad i ispod zgloba i stavite oblogu preko rane. Nazovite Hitnu pomoć. Lezite i podignite noge iznad nivoa srca kako biste smanjili šok, ali to važi samo ako prelom nije na donjem delu tela.

Opekotine

Opečenu kožu morate što pre da ohladite, kako biste sprečili trajna oštećenja. Držite opekotinu ispod mlaza hladne vode. Ako nema vode u blizini, prislonite bilo koji hladan predmet. Nazovite Hitnu pomoć. Nastavite da hladite područje najmanje 10 minuta, ali ne dirajte opekotinu. Skinite sa sebe nakit i odeću, osim ako se nalazi direktno na opekotini. Labavo je prekrijte prozirnom folijom ako ste u prilici. Poslužiće i čista plastična kesa ili sterilna tkanina. Smanjite šok tako što ćete noge podići iznad nivoa srca.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading