RODITELJI, ZAŠTITITE DECU OD ŠTETNOG ZRAČENJA SUNCA

Autor: novosti.rs

Lifestyle

13.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, jer koža sve pamti, i ako UVA, UVB i IR-A zraci u dečjem uzrastu naprave štetu na omotaču tela, ona se kasnije ne može popraviti, a štetni uticaji samo će se kumulirati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Vesna Krstić Nenadić, pedijatar iz Opšte bolnice Užice kaže da je najvažnije da se deca direktno ne izlažu suncu u najtoplijem delu dana kada je indeks štetnog zračenja visok, i da se koristi adekvatna zaštita.

- Bitno je da se izabere dobro sredstvo sa visokim zaštitnim faktorom, preporučenim za uzrast deteta i da se dete radovno maže. Sunca se treba čuvati stalno, a ne samo na moru ili na plaži. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 10 do 16 sati, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života - objašnjava dr Vesna Krstić Nenadić. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu.

Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Naša sagovornica savetuje da obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu od infracrvenog IR-A zračenja koje je opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.

Najveći deo zračenja, čak 56 odsto predstavlja infracrveno -IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet odsto UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni i opasni su infracrveni A zraci (IR-A). Infracrveno A zračenje predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading