RUSKOM METODOM SE REŠITE NESANICE: Bademi i mekinje za miran san

Autor:

Lifestyle

29.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odličan lek protiv insomnije je i magnezijum, koji opušta mišiće i pomaže da se lakše zaspi, objašnjava doktor Pavel Valerijevič Evdokimenko.

RepublikaFoto: freeimages.com
Preporučuje se više kretanja, ples, joga i meditacija

Ljudi koji pate od nesanice suočavaju se sa pravim noćnim morama. Takve osobe se često bude i ne mogu ponovo da zaspe ili ne mogu da zaspe uopšte. Najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od nekoliko minuta ili se prevrću u krevetu i bude. Nesanica dovodi do poremećaja dnevnog ciklusa, a ljude koji ne mogu da se uspavaju ili se često bude ovaj problem iscrpljuje i fizički i psihički.
Uzroci nespavanja mogu da budu višestruki, a glavni razlog zbog kog se javlja nesanica je mentalne prirode. Poremećaj sna izazivaju stres, neuroze, depresija i druge mentalne bolesti.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

PLIVANJE KAO SPAS

Doktor Pavel Valerijevič Evdokimenko kaže da svojim pacijentima samo u retkim situacijama preporučuje lekove koji će im pomoći da zaspe. Umesto toga, ovaj ruski lekar smatra da postoji širok spektar lekovitih biljaka koje će vam pomoći da se konačno naspavate.

- Valerijana, menta, glog i hmelj su najbolji prirodni preparati zahvaljujući kojima ćete lakše zaspati. Pripremljene na pravi način, možete da pijete tri do četiri nedelje - objašnjava dr Evdokimenko.

On naglašava da primena lekova nije dovoljna i osobe koje pate od nesanice savetuje da povedu računa o svom načinu života i promene loše navike.

- Ukoliko ste fizički aktivni, najbolje ćete pobediti insomniju. Trčite, idite na časove plesa, bavite se jogom ili pilatesom. Pred spavanje prošetajte. Plivanje je, takođe, odličan način da se rešite nesanice - savetuje lekar.

BEZ KOMPJUTERA

Dr Evdokimenko preporučuje da pred spavanje izbegavate korišćenje kompjutera, bar sat vremena, te da u svoj organizam unosite vitamine grupe B. Kako kaže, odličan lek protiv nesanice je i magnezijum koji opušta mišiće i pomaže da se lakše uđe u svet snova. Namirnice bogate magnezijumom su alge, pšenične mekinje, bademi, indijski orah i pivski kvasac.

Da biste imali miran san umesto noćnih mora koje sa sobom nosi nesanica, obratite pažnju na prostor u kojem spavate. Spavaća soba bi trebalo da bude mračna i tiha tokom noći, ali je važno i da u njoj ne bude previše toplo.

RECEPTI ZA BRŽI SAN

- Pomešajte po 20 grama nane, matičnjaka, trave ive, nevena i valerijane. Od dobijene smese uzmite tri kašike, prelijte sa pola litre vrele vode, ostavite pokriveno da odstoji dva sata, odlijte i pijte ujutru i uveče po jednu šolju.

Foto: pixabay.com

- Pomešajte 30 grama valerijane, 40 grama hmelja i po 15 grama nane i matičnjaka. Od ove smese uzmite jednu kašiku, prelijte sa dva decilitra vrele vode, poklopite i ostaviti da odstoji dva sata. Posle toga smesu procedite, zasladite medom i pre spavanja popijte jednu šolju.

- Po pet grama cveta nevena, majčine dušice i srdačice pomešajte i od ove lekovite smese izdvojite 10 grama. Prelijte sa 200 ml kipuće vode. Ostavite da se krčka 10 do 15 minuta. Dobijeni čaj zatim pustite da odstoji sat vremena. Pijte pre spavanja 100 ml sa malo meda.

- Sitno iseckajte dve kašike gloga jarko crvene boje i prelijte sa jednom i po čašom vrele vode. Ostavite da malo odstoji, pa podelite u tri doze i pijte 30 minuta pre obroka.

- Čistu platnenu vrećicu napunite lipovim lišćem sa malo cvetova. Vrećicu zavežite i potopite u vodu. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Izvadite vrećicu iz vode i njom masirajte lice i celo telo. Lice i krevet u kojem spavate, naprskajte mirisom lavande kako biste lakše zaspali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading