PIĆE STARIH SLOVENA: Napravite sami domaću medovaču!

Autor:

Lifestyle

13.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medovača se kroz istoriju visoko cenila zbog svog lekovitog dejstva i bila je drevno piće Starih Slovena. Poreklom je sa prostora gde su se nastanili Stari Sloveni i važi za jedno od najstarijih pića. Za Slovena med je bio, moglo bi se reći, osnovna namirnica, najbolja hrana i piće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Živeli!

Lekovitost medovače potiče upravo od meda i propolisa, od kojih se i pravi ovaj izvrstan liker. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa i poboljšava apetit i varenje, te je idealan aperitiv.

U poređenju sa alkoholnim pićima dejstvo medovače je začuđujuće i čudesno. Medovača daje bodrost, radost i smirenje bez ošamućivanja, raslabljenja i nezdravog uzbuđenja. Posle njene upotrebe nema glavobolje, slabosti, mučnine. Naprotiv, medovača ispijena sa merom daje snagu i zdravlje.

Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno nazivaju i “medovina”. Naime, medovina je vino sa dodatkom meda, dok je medovača – medena rakija ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, dunjevača, kajsijevača obogaćena medom).

RepublikaFoto: pixabay.com

Mnogi ne znaju da medovaču mogu vrlo lako da naprave sami, kod kuće, i da tako provereno znaju kog je kvaliteta med korišćen za njenu pripremu, kao i kog je kvaliteta rakija koja se koristi za dobijanje medovače.

Obično se koriste domaća rakija lozovača i najbolji aromatični med od lipe.

0,5 kg meda
0,8 l – 38-42 %-tne lozovače
0,1 l prokuvane ili destilovane vode
0,1 l suvog belog vina
1 limun (korica)
prstohvat korijandera

RepublikaFoto: pixabay.com

Priprema:

Med se ulije u veći lonac i uz mešanje umereno zagreje da postane tečan. Lonac se odmakne sa ringle. Ako je med dovoljno tečan dodaju se lozovača, prokuvana voda,belo vino, narendana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno mešanje. Tako pripremljena smesa uliva se u flaše koje se dobro zatvore.

Nakon dva meseca stajanja smesa se filtrira, a rakija ulije u čiste flaše.

Što duže stoji, to je bolja!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading