RECEPTI IZ PRIRODE ZA PAROVE: Šumsko voće i bokvica za veću plodnost!

Autor:

Lifestyle

04.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionistkinja Jevgenija Ktitorskaja otkriva koje namirnice su važne u borbi protiv neplodnosti i ističe važnost pravilne ishrane prilikom pokušaja začeća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kašika Bokvice 3-4 puta na dna će vam sigurno pomoći

Problemi sa začećem muče sve veći broj parova s obzirom na to da simptomi nedovoljne plodnosti često nisu vidljivi to jest tek kada pokušaju da dobiju prinovu, parovi otkriju da postoje smetnje.

Prema mišljenju nutricionistkinje i naturologa Jevgenije Ktitorskaje, na plodnost kod parova izuzetno utiče način ishrane. Pored njih, prirodni recepti koji se koriste u Rusiji (sa bokvicom, sirćetom i sodom bikarbonom) pomogli su mnogim parovima da povećaju plodnost.

IZBEGAVAJTE POMFRIT

- Ljudi često misle da njihov način ishrane nikako ne može da utiče na začeće. Ipak, ravnoteža određenih nutritijenata koje unosimo u organizam je izuzetno važna za naše potomstvo - navodi Ktitorskaja.

Foto: pixabay.com
Pomfrit, čips i slične grickalice buduće majke trebaju izbegavati

Ona objašnjava koje su to namirnice koje mogu da podignu nivo plodnosti kod parova koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

- Da biste dobili maksimalnu količinu neophodnih hranljivih materija, trudite se da jedete sirovu, odnosno nekuvanu hranu. Vitamini B kompleksa (B1, B2, B6, B12), kao i omega 3 i 6 masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju hormonalnog sistema - poručuje nutricionista.

Jevgenija Ktitorskaja upozorava buduće majke da izbegavaju čips, pomfrit i njima slične grickalice jer sadrže visok nivo zasićenih masti. Umesto njih, ona preporučuje šumsko voće, povrće, mahunarke i žitarice.

VAŽNE DOBRE BAKTERIJE

Ktitorskaja dodaje i da je važno održavati odgovarajući nivo dobrih bakterija u crevima.

Foto: pixabay.com
Kafa i alkohol bi se takođe trebali izbegavati

- Održati zdravu floru creva je od velike važnosti jer to podstiče svarivost hrane, što je izuzetno neophodno za reproduktivni sistem. Zdrava crevna flora doprinosi najvažnijim hranljivim materijama, a one, zauzvrat, povećavaju nivo reproduktivnosti - navodi ruska nutricionistkinja. Ona savetuje da pijete dosta tečnosti, ali i da izbegavate alkohol i kofein, te da se, ukoliko ste pušač, rešite te loše navike.
Savremene tehnike medicine često mogu da budu neprijatne ili bolne, ali ruska narodna medicina vekovima uspeva da pomogne ženama da se ostvare u ulozi majke.

RECEPTI

Za oboje

Bokvica

Usitnite bokvicu, prelijte je šoljom ključale vode i kuvajte deset minuta na laganoj vatri. Zatim je procedite i pijte po jednu kašiku tri do četiri puta dnevno tokom 12 dana.

ZA ŽENE

Sirće i soda

Izmešajte po dve kašike sirćeta i alkohola i jednu kašiku sode bikarbone sa pola litra vode. U ovu mešavinu umočite komad gaze i stavite na donji stomak, a preko nje plastičnu kesu. Obucite šorts i tako idite na spavanje.

Sok od citrusnog voća

Svakog dana pijte čašu ceđenog soka od citrusnog voća - narandže, grejpfruta ili pomela.

RepublikaFoto: pixabay.com

ZA MUŠKARCE

Crvena paprika i šargarepa

Crvena paprika i šargarepa su bogate vitaminom A. Mnogi muškarci imaju nisku plodnost jer njihovi spermatozoidi ne mogu da plivaju daleko ili samo loše plivaju. Prisustvo vitamina A značajno povećava verovatnoću stvaranja zdravih spermatozoida i pomaže u borbi sporim spermatozoidima koji ne mogu da dođu do jajne ćelije.

Ostrige

Ovi morski plodovi imaju visok sadržaj cinka, koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za razvoj potrebnog nivoa testosterona i broja spermatozoida. Da bi se osigurala visoka plodnost kod muškarca, izuzetno je važno proizvesti veliki broj spermatozoida. Takođe, cinkom su bogate ćuretina, govedina i kukuruz, zbog čega se preporučuje ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Špargle, grašak i jagode

Ove namirnice iz prirode bogate su vitaminom C, koji povećava pokretljivost i vitalnost spermatozoida. Zbog toga se preporučuje da se svakodnevno pojede bar jedan od navedenih proizvoda.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading