NASPAVALI STE SE, A VEĆ STE MRTVI UMORNI: Zbog čega ste na izmaku snaga i kada morate što pre da odete kod lekara?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

24.05.2024

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko vam se često dešava da spavate dovoljno, a da se već posle pola sata nakon buđenja, osećate umorno, obratite pažnju jer to bi mogao da bude znak čitavog niza zdravstvenih problema.

NASPAVALI STE SE, A VEĆ STE MRTVI UMORNI: Zbog čega ste na izmaku snaga i kada morate što pre da odete kod lekara?

Foto: Shutterstock

Svakodnevni stres i nedostatak kvalitetnog sna mogu biti glavni krivci za osećaj jakog umora, ali postoje i drugi uzroci koje treba razmotriti.

Dijabetes, bolesti bubrega, anksioznost, hipotireoza ili čak rak mogu biti zdravstvena stanja koja se manifestuju kroz neobjašnjiv umor.

Važno je posetiti lekara ukoliko se umor nastavi, kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak određenih vitamina i minerala može izazvati umor čak i kod osoba koje redovno spavaju. Vitamini poput B12, gvožđa i D vitamina su posebno bitni za održavanje energije i vitalnosti. Takođe, nedostatak adekvatne hidratacije može dovesti do umora, stoga je važno unositi dovoljno tečnosti tokom dana.

Foto: Shutterstock

Koji su razlozi za neobjašnjivi umor?

Uticaj kafe i drugi faktori

Iako kafa može pružiti trenutni energetski podsticaj, prekomerno konzumiranje može uticati na kvalitet sna. Preporučuje se konzumiranje do 400 mg kofeina dnevno. Pored toga, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, neredovan raspored spavanja, određeni lekovi i nepravilna ishrana mogu takođe doprineti osećaju umora.

Prevencija umora

Kako biste izbegli jak umor, važno je da vodite računa o svom zdravlju, redovno vežbate, održavate balansiranu ishranu i pridržavate se zdravih navika spavanja. Takođe, važno je pratite unos kofeina i da vodite računa o hidrataciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading