KAKO DA ZNATE DA STE PRETERALI SA VODOM? Ako primetite ove simptome, napravite pauzu

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

19.05.2024

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se često ističe važnost konzumiranja potrebnih količina vode, preterana hidratacija može da izazove ozbiljne simptome koji mogu da budu štetni po organizam.

KAKO DA ZNATE DA STE PRETERALI SA VODOM? Ako primetite ove simptome, napravite pauzu

Foto: shutterstock

Dijetetičarka Kristin Koskinen upozorava da prekomerna konzumacija vode može dovesti do opasnog pada nivoa natrijuma u krvi, što se naziva hiponatremija.

Ovo stanje može biti posebno opasno kod aktivnih sportista ili ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima, posebno kada se kombinuje sa ekstremnim znojenjem i dehidracijom.

Koliko vode je previše?

Stručnjaci savetuju ženama da popiju 2.7 litara vode dnevno, dok bi muškarci trebalo da unesu 3.7 litara kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Međutim, važno je napomenuti da telo prirodno reaguje na prekomernu hidrataciju, pa će vas stimulisati da usporite unos vode kako bi izbegli neželjene efekte.

Foto: Shutterstock

Prekomerna hidratacija može da izazove glavobolju

Pokazatelji prekomerne hidratacije

Boja urina i učestalost odlazaka u toalet mogu biti indikatori prekomerne hidratacije. Svetla boja urina može ukazivati na preteran unos vode u kratkom vremenskom periodu, dok česta potreba za mokrenjem može značiti da pijete previše tečnosti.

Važno je napomenuti da konzumacija kofeina i alkohola takođe može uticati na učestalost mokrenja.

Posledice prekomerne hidratacije

Kada telo ne može da se oslobodi viška vode, može doći do nadutosti i osećaja mučnine.

Takođe, prekomerna hidratacija može dovesti do smanjenja nivoa natrijuma u krvi, što rezultira oticanjem ćelija i pritiskom na mozak, što može uzrokovati glavobolju i osećaj magle u mozgu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading