Dete

OVE OSOBINE DECA NASLEĐUJU OD MAJKE: Neke mogu znatno da otežaju život, ali jedno je važno znati

Majčin DNK je presudan, evo i zašto.

15.05.2024 12:29

OVE OSOBINE DECA NASLEĐUJU OD MAJKE: Neke mogu znatno da otežaju život, ali jedno je važno znati
shutterstock.com

Kada je reč o nasleđivanju određenih osobina od roditelja, mnogi se pitaju koje karakteristike tačno dolaze od majke, a koje od oca. Iako većina osobina zavisi od kombinacije gena oba roditelja, postoje određene osobine koje se direktno povezuju sa majčinim genetskim nasleđem.

Tako majčina genetika igra ključnu ulogu u prenošenju određenih karakteristika na potomstvo, uključujući znakove starenja, intelekt, mentalno zdravlje, stil spavanja i metabolizam.

shutterstock.com

Sve ove osobine se nasleđuju od majke

Znaci starenja

Jedna od zanimljivih činjenica je da se znaci starenja, poput bora i drugih promena na koži, mogu pripisati genetskom nasleđu od majke. Naime, istraživanja su pokazala da mitohondrije majke igraju ključnu ulogu u procesima starenja, te da deca nasleđuju mitohondrijsku DNA od majke, što može uticati na brzinu starenja.

Inteligencija

Iako nije moguće identifikovati jedinstveni gen za inteligenciju, istraživanja su pokazala da majčino genetsko nasleđe može imati značajan uticaj na intelekt deteta. Studije su čak pokazale da je majčin IQ najbolji prediktor inteligencije kod dece, što ukazuje na važnu ulogu majke u razvoju intelektualnih sposobnosti kod potomstva.

Mentalno zdravlje i poremećaji

Nasleđivanje mentalnih i emocionalnih karakteristika takođe može biti povezano sa majčinim genetskim predispozicijama. Istraživanja su otkrila da postoji veza između depresije majki i njenih ćerki, dok se depresija ne prenosi sa očeva na ćerke ili sinove, što ukazuje na specifičan uticaj majčinog genetskog nasleđa na mentalno zdravlje potomstva.

Shutterstock

Mamin DNK je najbitniji

Stil spavanja

Interesantno je da su obrasci spavanja, kao i poremećaji spavanja, češće nasleđeni od majke nego od oca. Studije su pokazale da postoji jasna korelacija između nesanice majke i obrasca spavanja kod dece, što upućuje na uticaj majčinog genetskog nasleđa na spavanje potomstva.

Metabolizam

Iako održavanje zdrave telesne težine zavisi pre svega od zdravih životnih navika, genetsko nasleđe, posebno od majke, može imati uticaj na metabolizam energije i sagorevanje masti. Istraživanja su pokazala da majke nose gene koji omogućavaju masnoći da se bori protiv gojaznosti, naglašavajući značaj majčinog genetskog nasleđa u regulaciji telesne težine kod dece.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)