RUSI OTKRIVAJU: Stres je najveći okidač za hiperglikemiju!

Lifestyle

04.04.2018

04:15 >> 13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako traje više dana, dođe do pojave ketona u mokraći, povraćanja, konfuzije i dehidratacije, mora se potražiti hitna medicinska pomoć.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pacijent mora da sprovodi samokontrolu kako bi imali uvid u dnevno kretanje šećera u krvi

Kada nivo šećera u krvi skoči iznad 6,1 milimol po litru, znači da se javila hiperglikemija. Stres, infekcije, virusi, ekstreman fizički napor, emocionalni stres jesu neki od uzroka ove bolesti. Hiperglikemija uglavnom predstavlja manifestaciju dijabetesa, kao znak da je bolest loše lečena, odnosno da se komplikuje.

Moguće slepilo

- Ukoliko se hiperglikemija inicijalno dobro, agresivno i adekvatno ne leči, može dovesti do veoma teških i ozbiljnih akutnih i hroničnih komplikacija, pa i do kome. Ako traje više dana, dođe do pojave ketona u mokraći, povraćanja, konfuzije i dehidratacije, mora se potražiti hitna medicinska pomoć - naglašava prof. dr Aleksandra Jotić, endokrinolog Kliničkog centra Srbije.

Za lečenje hiperglikemije postoje savremena terapijska sredstva, ali to nije dovoljno.

- Osim što se koriste savremeni lekovi, pacijent mora da shvati koliko je bitno da promeni životni stil i sprovodi samokontrolu kako bi imali uvid u dnevno kretanje šećera u krvi. Ako se ne leči dobro, hiperglikemija izaziva i hronične komplikacije dijabetesa, koji predstavljaju veliko opterećenje u tipu 2. Tu, pre svega, mislim na zahvatanje velikih krvnih sudova. Znači, na veći rizik od infarkta srca i mozga, periferno vaskularna bolest koja često može završiti amputacijom, zatim na zahvatanje malih krvnih sudova oka, što može rezultirati slepilom - objašnjava doktorka Jotić.

Problemi s bubrezima

Ona navodi i da može doći do komplikacije malih krvnih sudova bubrega.

- Oni mogu da dovedu do bubrežne insuficijencije i sve do terminalne faze, kada je praktično neophodna transplantacija bubrega. Ako je mikrocirkulacija oštećena, može da dovede i do polineuropatije. Ipak, ono što znamo je da, ukoliko se inicijalno dobro postavi terapija i dobro koriguje hiperglikemija, metabolička kontrola, značajno se smanjuje rizik od komplikacija - zaključuje doktorka.
Ukoliko kod osoba koje nemaju dijagnozu dijabetesa šećer u krvi ostaje na visokom nivou danima ili nedeljama, trebalo bi posumnjati na dijabetes i primenjivati adekvatnu terapiju koju lekar prepiše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading