KO JE KRIV ŠTO IMATE LOŠE ZUBE? Ovo su osobine koje nasleđuujemo isključivo od oca

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.04.2024

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biologija kaže da dete nasleđuje po 50 odsto DNK od svog oca i majke. Međutim, postoje osobine za koje "krivimo" uglavnom jednog od roditelja.

KO JE KRIV ŠTO IMATE LOŠE ZUBE? Ovo su osobine koje nasleđuujemo isključivo od oca

Foto: shutterstock

Bez obzira što bi dete trebalo da nasledi iste količine genetskog materijala od oba roditelja, priroda ipak preferira malo više očevu stranu.

Uostalom, koliko ste puta ocu ili majci rekli da su oni krivi za neku od vaših loših osobina.

Naravno, uglavnom ćete pogrešiti, ali uvek je zanimljivo pogledati za koje vaše osobine je odgovoran isključivo otac.

Visina

Procenjuje se da više od 700 različitih genetičkih varijacija nasleđenih od roditelja utiče na to koliko ćete biti visoki. Međutim, geni ovde funkcionišu na drugačije načine, i na primer, očevi geni su odgovorni za rast, a samim tim i visinu.

Loši zubi

Da, tata je kriv za vaše probleme sa zubima. Čak i ako majka ima savršene zube, to vam neće mnogo pomoći, jer sve loše stvari, od karijesa do osetljivih desni nasleđujete od oca.

Foto: Shutterstock

Visinu nasleđujemo od oca

 

Pol

Ovde su očevi geni 100 odsto odgovorni. Hromozomi X i Y određuju detetov pol. Devojčice od oca nasleđuju X, dečaci Y hromozom. Budući da deca od majke nasleđuju samo X hromozom, jasno je da u ovom slučaju očevi imaju potpunu kontrolu.

Rupice na obrazima

Rupice na obrazima se u mnogim kulturama smatraju znakom lepote i privlačnosti. I ova osobina se nasleđuje, i to sa očeve strane.

Otisci prstiju

Kao što je dobro poznato ne postoje dva čoveka sa istim otiscima prstiju. Međutim, ova karakteristika se nasleđuje, i otisci bebe liče na očeve.

Kijanje

Čak i ako ne patite od neke alergije, često imate nekontrolisane napade kijanja? Ako će vam to olakšati muke, za to je odgovoran očev genetski materijal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading