Evo kada tamne tačke na usnama mogu biti opasne!

Autor: Republika

Lifestyle

01.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojava tamnih tačaka na usnama može biti znak za brigu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pojava tamnih tačaka na usnama može da vas zabrine i probudi strah od karcinoma kože.

Međutim, postoji više razloga za izbijanje mrlja na usnama: od manjka vitamina B12, preko dehidratacije, pa do viška gvožđa u krvi. Ovakve promene u boji usana nisu opasne i uzrok će se lako okloniti.

Više pažnje treba posvetiti tamnim tačkama na usnama koje nastaju kao posledica uzimanja nekih lekova. Kritični su lekovi protiv aritmije, ali i neki antipsihotici i citostatici i lekar može da se odluči za promenu terapije. Mrlje mogu da ukažu i na hormonalnu neravnotežu, što će utvrditi lekar i propisati neophodne lekove.

Kada su fleke na usnama opasan znak?

Ako se mrlja brzo širi ili ako ima nepravilan oblik, ako vidite otvorenu ranicu, ako osećate bol na mestu mrlje, ako uočite rast tkiva koje podseća na ožiljak, sve su to razlozi da se obratite lekaru što pre jer ukazuju na simptome karcinoma.

Voće i povrće tamnoplavih i ljubičastih nijansi izuzetno je zdravo.

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa.

Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potječe njihova intenzivna boja.

Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala.

A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.

One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjićete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne materije koje imaju snažna antioksidativna svojstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading