OVAJ TEST KRVI OTKRIVA RAK DEBELOG CREVA - bolji od kolonoskopije?

Autor:

Lifestyle

13.03.2024

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi test krvi za rak debelog creva obećava

OVAJ TEST KRVI OTKRIVA RAK DEBELOG CREVA -  bolji od kolonoskopije?

Foto: Shutterstock

Vađenje krvi


U nedavno objavljenoj studiji, jedan novi test za rak debelog creva pokazao je visoku efikasnost, što predstavlja novu vrstu testa za ovaj čest uzrok smrti od raka.

Test traži fragmente DNK koje luče tumorske ćelije i prekancerozne promene. Iako već košta 895 dolara u SAD, test još uvek nije odobren od strane Uprave za hranu i lekove, te ga većina osiguravajućih kompanija ne pokriva. Proizvođač testa, Guardant Health, očekuje da će ove godine dobiti odobrenje od FDA.


Prednost testa, ali i nedostaci

U studiji, test je otkrio 83% slučajeva kancera, ali veoma mali broj prekanceroznih promena koje su pronađene kolonoskopijom, zlatnim standardom za probir raka debelog creva. Pored otkrivanja tumora, kolonoskopija može sprečiti bolest uklanjanjem prekanceroznih promena nazvanih polipi. Međutim, neki ljudi izbegavaju ovaj pregled zbog odsustvovanja sa posla ili neugodne pripreme koja uključuje konzumiranje laksativa kako bi se creva ispraznila.


Dr. Daglas Korli, glavni istraživač u Kaiser Permanente, Severna Kalifornija, ističe da je "najbolji test onaj koji neko zaista završi". U SAD, pregled se preporučuje zdravim odraslim osobama starosti od 45 do 75 godina koje imaju prosečan rizik od raka debelog creva. Učestalost zavisi od vrste testa: rutinska kolonoskopija se radi svakih 10 godina, dok se test krvi preporučuje svake tri godine.

Potencijalna primena testa za druge tipove raka

Iako je test usmeren na otkrivanje raka debelog creva, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li bi mogao otkriti i druge vrste raka, kao i da li bi mogao dati pogrešne rezultate, navodi dr Korli.


Ovi novi testovi pružaju dodatne opcije za probir raka debelog creva, ali i izazivaju pitanja o njihovoj tačnosti i potencijalnim troškovima za pacijente. Kako god, povećanje broja osoba koje se redovno testiraju trebalo bi rezultirati smanjenjem smrtnosti od ovog tipa raka, ističe dr Vilijam Grejdi, jedan od autora studije.

(AP)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading