SRBI GREŠE KADA NE PIJU VITAMINE I NE ZNAJU KOLIKO TO MOŽE BITI ŠTETNO: Doktorka Đurović upozorava na šta treba obratiti pažnju!

Autor: N.J.

Lifestyle

02.01.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako nemate ovaj vitamin to može rezultirati osećajem malaksalosti, bolovima i slabostima.

SRBI GREŠE KADA NE PIJU VITAMINE I NE ZNAJU KOLIKO TO MOŽE BITI ŠTETNO: Doktorka Đurović upozorava na šta treba obratiti pažnju!

Foto: Youtube/TV Prva

Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović istakla je važnost suplementacije vitamina D3 tokom pandemije korona virusa. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati simptomima poput slabosti, malaksalosti i bolova u mišićima. Kako bi se održao normalan nivo vitamina D3, važno je znati preporučene vrednosti i količine.

Prof. dr Marina Nikolić Đurović naglasila je da je pandemija korona virusa pokazala značaj vitamina D3, ističući da je 30 do 50 odsto stanovništva na globalnom nivou u deficitu ovog vitamina. Normalne vrednosti vitamina D3 kreću se od 75 do 150 nanomola po litru, odnosno 30 do 60 nanograma po mililitru.

Optimalna doza suplementa

U zavisnosti od prisutnog nivoa vitamina D3, preporučeno je povećati nivo vitamina D3 kod pacijenata koji imaju hronične bolesti kao što su šećerna bolest, visok krvni pritisak i opstruktivne bolesti pluća. Preporučena minimalna doza suplementa iznosi 2.000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno, pri čemu je maksimalna bezbedna doza 4.000 IJ dnevno.

Foto: Shutterstock

U zavisnosti od prisutnog nivoa vitamina D3, preporučeno je povećati nivo vitamina D3 kod pacijenata koji imaju hronične bolesti kao što su šećerna bolest, visok krvni pritisak


Značaj vitamina D3 u prevenciji korona virusa

Studije su pokazale da osobe koje uzimaju suplemente vitamina D imaju manje šanse da obole od korona virusa, kao i manji rizik od težeg oblika bolesti i fatalnog ishoda. Zbog toga je važno održavati normalne vrednosti vitamina D3, prenosi "Espreso".

Sinteza vitamina D3 i sunčanje

Iako se često govori o tome da će sunčani dani omogućiti organizmu da stvori dovoljno vitamina D, prof. dr Marina Nikolić Đurović ističe da sunčanje nije dovoljno za sintezu vitamina D3. Čak i tokom letnjih meseci, preporučuje se suplementacija ovog vitamina, posebno ako osoba koristi kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, jer to može sprečiti sintezu vitamina D3 iz kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading