POSLE PRELEŽANOG KOVIDA POČELA JE PRETERANO DA ZEVA: Ispostavilo se da je to simptom razorne bolesti za koju LEK NE POSTOJI (FOTO)

Autor:

Lifestyle

30.10.2023

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do pre godinu i po dana bila je u potpunosti zdrava, a sada pokušava da odgodi stravične posledice retke bolesti.

POSLE PRELEŽANOG KOVIDA POČELA JE PRETERANO DA ZEVA: Ispostavilo se da je to simptom razorne bolesti za koju LEK NE POSTOJI (FOTO)

Foto: Shutterstock

Posle preležanog kovida u januaru 2022. godine, Niki Dejvis (47) se suočila sa velikom iscrpljenošću. Umor, bezvoljnost i manjak energije pripisivala je infekciji novim korona virusom. Ipak, desetak dana pošto je ozdravila od kovida počela je nekontrolisano da zeva.

- Zevala sam po 100 puta dnevno – ispričala je Niki za britanski Liverpuleho.

Znala je da nešto nije u redu, pa se obratila doktoru opšte prakse. On je pomislio da je njeno zevanje povezano sa apnejom u snu, pa ju je uputio na pregled kod otorinolaringologa koji je, pak, posumnjao na alergije.

 

 

- U julu i avgustu sam nastavila nekontrolisano da zevam i da nerazgovetno izgovaram neke reči, ali sam pomislila da je to posledica manjka zuba. Čekala sam da mi stomatolog uradi protezu. Međutim, u septembru su krenule nekontrolisane glavobolje. Počela sam da pretražujem na šta bi simptomi koje imam mogli da ukažu i saznala da bi iza njih mogla da se krije bolest motornog neurona. U martu ove godine otišla sam na pregled kod neurologa koji je posumnjao da kod mene postoji problem kako mozak prima i šalje informacije ostatku tela – priča Niki.

U julu joj je potvrđena dijagnoza bolesti motornog neurona koja vremenom progresira.

- Neurolog mi je rekao da su prognoze nezahvalne i da ne može da mi kaže u kom pravcu će se bolest razvijati – priseća se ova hrabra žena.

Nedeljama nije mogla da se smiri. Sve vreme je, kaže, strahovala kako će njenu dijagnozu prihvatiti članovi porodice, posebno 16-godišnja ćerka.

- Stalno sam mislila kako sam ceo život želela veću platu, bolji auto, premiju na lutriji, a nikad nisam pomislila kako je dobro zdravlje jedno što je stvarno važno. Uzimala sam zdravlje zdravo za gotovo – iskrena je Niki.

Bolest koja joj je otkrivena uticala je na njenu moć govora, pa je morala da odustane od posla kojim se do tada bavila. Sada joj i druženja teško padaju, zbog poteškoća u govoru.

- Moram da pazim šta jedem, jer mi jezik ne funkcioniše kako treba. Ne mogu lako da pomeram hranu, pa mi preti opasnost od gušenja. Još je gore kad uzmem neku tečnost… Lako se umaram, mnogo toga što sam radila pre nego što sam se razbolela više ne mogu da radim. Veliki sam ljubitelj konja, ali kako me bole i ruke i noge više ne mogu da jašem kao nekada. Ne mogu više ni da vozim automobil – žali se Niki.

Šta je bolest motornog neurona?

Ova bolest može da se javi u bilo kom uzrastu. Nisu pošteđena ni deca, ni osobe u zrelim godinama.

Republika

Foto: prinskrin

Smatra se da je bolest motornog neurona povezana sa genetikom

 

- Veruje se da je bolest motornog neurona uzrokovana kombinacijom faktora životne sredine, načina života i genetike. Većina slučajeva ove bolesti razvija se bez očiglednog uzroka. Otprilike jedan u 10 slučajeva je genetski, zbog genetske mutacije – navodi Niki.

Članovi njene porodice i prijatelji pokušavaju da obezbede dodatna sredstva za lečenje preko stranice Gofundme. Niki se pridržava posebnog protokola koji podrazumeva uzimanje vitamina i suplemenata kako bi odložila rapidnu progesiju ove retke bolesti.

Komplikacije bolesti motornog neurona javljaju se u kasnijim fazama i mogu da uključe paralizu i respiratornu insuficijenciju. Lek ne postoji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading