SIMPTOMI TIHOG SRČANOG UDARA: Srbi ga potpuno zanemaruju a ostavlja ozbiljne POSLEDICE!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.08.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobični simptomi srčanog udara.

SIMPTOMI TIHOG SRČANOG UDARA: Srbi ga potpuno zanemaruju a ostavlja ozbiljne POSLEDICE!

Foto: shutterstock

Čudan osećaj u grudima jedan je od sigurnih znakova nepravilnog rada srca

Tihi srčani udar, poznat i kao nemi srčani udar ili subklinički infarkt miokarda, označava srčani udar koji se javlja bez izraženih simptoma ili sa simptomima koji su tako blagi da ih osoba može zanemariti ili pogrešno protumačiti.

Ovaj tip srčanog udara često ne uzrokuje intenzivne bolove u grudima ili nelagodnost koja je karakteristična za uobičajeni srčani udar.

Tihi srčani udar - simptomi

Iznenadni osećaj slabosti ili umora, bledi ten, problemi sa ravnotežom, vrtoglavica, otežano disanje, "hladan znoj“, bol u stomaku, žgaravica, povraćanje ili mučnina - znaci tzv. tihi srčani udar.

- Stariji i oni koji pate od hroničnih bolesti, poput dijabetesa, u opasnosti su. U njihovom slučaju bol je manje izražen - objašnjava dr Magdalena Zagrodzka iz Medicinskog centra Affidea, upozoravajući istovremeno da ako se takozvani tihi infarkt ne otkrije na vreme, pa se na taj način ne sprovede odgovarajući tretman, kao rezultat, pacijent razvija ozbiljne komplikacije, uključujući smrt (kao rezultat nepovratnog oštećenja srca tokom neprepoznatog srčanog udara).

Republika

Foto: Shutterstock

Tihi srčani udar daje neobične simptome

 

Stoga, nemojte potcenjivati gore navedene simptome, posebno ako se pojave iznenada, jer se može pokazati da su uzrokovani srčanim udarom . U takvoj situaciji najbolje je da odmah pozovete hitnu pomoć, posebno ako sbolujete od kardiovaskularnih bolesti.

Ako, pak, imamo neke sumnje da smo možda u prošlosti pretrpeli tihi srčani udar (o čemu svedoči činjenica da smo neko vreme bili umorni i bez daha), onda takođe nemojte čekati skrštenih ruku. Onda vredi da odete kod lekara na pregled.

- Pacijent koji je imao tihi srčani udar skoro uvek dobije ožiljak, koji kasnije lekar prepozna na EKG -u . Sa elektrofiziološkog stanovišta, ova pojava se sastoji u činjenici da u području srčanog mišića u kojem je došlo do infarkta više nema tkiva koje provodi potencijale (tj. Žive kardiomiocite), već se stvara ožiljak, koji se na EKG-u prikazuje tzv patološki K talasi - govori dr Agnieska Ticinska sa Odeljenja i klinike za kardiologiju Medicinskog univerziteta u Białistoku na stranicama Praktične medicine.

Međutim, postoji i naprednija dijagnostička metoda koja vam omogućava da proverite da li srčani mišić pokazuje promene tipične za prošli infarkt - to je magnetna rezonanca (MRI) ovog organa. Zahvaljujući njoj, lekar može da proceni promene nastale nakon srčanog udara - precizno ih locira, i proceni njihovu veličinu i na osnovu toga donese odluke u vezi sa lečenjem.

Na kraju da vas podsetimo, kada neko ima srčani udar ima jake bolove u grudima, pečenje i gušenje, koji traju od 10-20 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading