Ovo je GLAVNI SIMPTOM koji ukazuje na rak jajnika, a većina žena ga ignoriše!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

27.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene su spremne da za nadutost krive lošu ishranu, pre nego da se jave lekaru, ne razmišljajući da ovo može biti glavni znak raka jajnika, ističu naučnici britanske studije koju je sproveo "Target Ovarian Cancer".

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne ignorišite nadutost stomaka

Studija je pronašla da, kada se suoče sa konstantnim problemom sa nadutošču 50 odsto žena bi promenilo svoj vid ishrane, na primer konzumiralo više jogurta sa probiotikom ili izbacilo gluten, dok manje od trećine žena bi bilo dovoljno zabrinuto da poseti lEkara. 

Prethodno istraživanje "Target Ovarian Cancer" takođe je pokazalo da samo jedna od pet žena može da prepozna uporno nadimanje kao simptom raka jajnika, što dokazuje da je “alarmantno niska stopa svesti”. 

Rak jajnika, koji se predstavljaju petim vodećim uzrokom smrti od kancera kod žena, veoma je teško otkriti u ranoj fazi bolesti iz nekoliko razloga. 

- Znaci i simptomi nisu specifični. Rak jajnika obično ne izaziva vidljive simptome sve dok se oni ne prošire, i ne postoji dovoljno efektivni skrining tekst - ističe Stefani Blank, profesor ginekologije na medicinskom fakultetu u Njujorku.

- Zapravo, zato što je znak oboljenja često suptilan, samo u 19 odsto slučaja raka jajnika je dijagnostikovan u ranoj fazi - podaci su iz centra "National Ovarian Cancer Coalition". 

- Simptomi se obično javljaju u kasnijoj fazi, kada je tumor porastao i vrši pritisak na bešiku i rektum - kažu iz organizacije. 

Zato je važno da ne ignorišete ni najmanje znake, poput nadimanja. Osim toga, drugi simptomi mogu biti bola u karlici, promena u apetitu ili osećaj da morate odmah ili često da urinirate..

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading