JEDNA NAMIRNICA JE KOBNA ZA NAŠA CREVA: Nutricionista Kukić tvrdi da su OVE stvari okidači za nadutost stomaka!

Autor: M.O.

Lifestyle

09.07.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi u današnjem vremenu pati od problema sa crevima.

JEDNA NAMIRNICA JE KOBNA ZA NAŠA CREVA: Nutricionista Kukić tvrdi da su OVE stvari okidači za nadutost stomaka!

Foto: printscreen/youtube.com

Sve više ljudi ima neki vid  probleme sa crevima, da li je to u pitanju sindrom nervoznih creva ili loše varenje.

Postoje dva razloga - čuveni stres i ishrana.

Kako tvrdi nutricionista Strahinja Kukić za K1 TV, ljudi jedu dosta prerađene hrane koju naš organizam ne prepoznaje adekvatno i bakterijama stvara problem na nivou debelog creva. Takođe, problem mogu da budu i različite intolerancije, kao što su na gluten ili mleko i mlečne proizvode.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Postoje dva okidača za bolesti creva.

 

- Osnovni razlog zašto smo naduti jeste, prema poslednjim istraživanjima, to što unosimo velike količine šećera. Šećer se jako lako vari na nivou tankog creva. S druge strane, kod fruktoze (voćni šećer)  mi imamo jako mali broj kanala za njeno varenje i ona se ne svari dovoljno u tankom crevu i ne može da ode do jetre i onda ode do debelog creva. Tamo je bakterije "pojedu" i razmnožavaju se, nastaju loše vrste bakterija i gasovi- kaže nutricionista i dodaje da je isti slučaj sa laktozom i glutenom.

Strahinja Kukić objašnjava, kada je reč o intoleranciji na fruktozu, da nije loše uzimati voće jer ono ima dovoljno vlakana. Mala količina voća i šećera ne šteti, posebno ljudima koji su već fizički aktivni. Takođe, voće posle obroka nije preporučljivo jer stvari nepotrebne gasove.

Kod intolerancije na laktozu, možemo da unesemo malo mlečnih proizvoda. Međutim, ako kombinujemo kafu sa mlečnim proizvodima tu se automatski stvara nadutost.

- Kafa blokira enzime za izgradnju mečnih šećera i laktoza odmah u debelo crevo i tamo pravi problem. Ista stvar je i sa glutenom - smanjiti količinu - objašnjava on i dodaje da u trenutku naduosti najbrže rešenje jesu čaj od kima ili komorača.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading