CEO ŽIVOT POGREŠNO SEDIMO NA WC ŠOLJI: Može da izazove VELIKE probleme, a moguća je i pojava ovog TUMORA

Autor: M.O.

Lifestyle

12.06.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako zvuči bezazleno, veoma je bitno u kom položaju obavljate veliku nuždu.

CEO ŽIVOT POGREŠNO SEDIMO NA WC ŠOLJI: Može da izazove VELIKE probleme, a moguća je i pojava ovog TUMORA

Foto: shutterstock

Položaj koji zauzimate kada obavljate veliku nuždu e

Položaj koji zauzimate kada obavljate veliku nuždu može veoma da utiče na vaše zdravlje. Važno je da nikada nemate napor pri pražnjenju creva, kao i da ne ometate prirodni protok vršenja nužde.

Iako možda nikada niste to pomislili, pošto je reč o jednoj od najprirodnijih stvari na svetu, moguće je da je obavljate na potpuno pogrešan način.

Kako naučnici tvrde zapadnjački metod sedenja na šolji je glavni krivac za probleme poput hemoroida, nervoznih creva, srčanih problema pa čak i raka debelog creva.

Republika

Foto: shutterstock

Poznato je da predugo sedenje na šolji stvara povećani pritisak

- Kada dobro pogledate statističke podatke, uvidećete da je to potpuna istina. Zbog savremenih šolja smo potpuno promenili svoj prirodni položaj za vršenje nužde - kaže dr Džozef Merkola iz Amerike.

Poza u kojoj svi mi koristimo toalet, kukovi su nam savijeni pod uglom od 90 stepeni, tako da nam je na taj način otežan prirodan protok vršenja nužde, te je samim tim potreban mnogo veći napor da bismo vršili nuždu. 

Kako je prirodan položaj za obavljanje nužde onaj u kome čučimo, sve više stručnjaka savetuje da u toaletu držimo stoličicu kako bismo mogli da zauzmemo takav položaj pri pražnjenju creva.

Takođe, mnogi ljudi praktikuju dugo sedenje na šolji, a to je sve, samo ne zdravo za naš organizam. 

- Poznato je da predugo sedenje na šolji stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemoroida - kaže doktor Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dela debelog creva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading