NEMAČKI PROFESOR OTKRIO TRIK UZ POMOĆ KOG SE LEČI NESANICA: Poznato je da temperatura u sobi mora biti umerena, ali za OVU STVAR SA JASTUKOM nismo znali

Autor:

Lifestyle

26.12.2022

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Frobeze savetuje da provetrite sobu neposredno pre odlaska na spavanje, a evo šta treba da uradite sa jastukom.

NEMAČKI PROFESOR OTKRIO TRIK UZ POMOĆ KOG SE LEČI NESANICA: Poznato je da temperatura u sobi mora biti umerena, ali za OVU STVAR SA JASTUKOM nismo znali

Foto: Shutterstock

Nesanica

Ako imate problema sa nesanicom ili vam je noću teško da zaspite, te nemate čvrst san, možda će vam koristiti tvrdnja Inga Frobeze - nemačkog profesora na Kineziološkom fakultetu u Kelnu.

Ovaj nekadašnji sportista tvrdi da je za dobar i kvalitetan san ključna temperatura u spavaćoj sobi, koja treba da iznosi između 16 i 18 stepeni, što je znatno niže od temperature koju najčešće nazivamo sobnom.

Frobeze savetuje da provetrite sobu neposredno pre odlaska na spavanje, ali i da jastuk ostavite pokraj otvorenog prozora kako biste ga rashladili, a potom spustili glavu na hladno.

Za dobar san vam dakle treba hladna glava, ali ne samo u bukvalnom, već i u prenesenom značenju. Naime, podjednako je važno da opustimo i rashladimo i onu "sitnu mašineriju" u glavi pre nego što krenemo na počinak.

I za to ovaj stručnjak ima rešenje, on preporučuje meditaciju ili čitanje knjige tridesetak minuta pre spavanja, a savetuje da izbegavate gledanje uznemiravajućih filmova, utakmica ili bilo kog sadržaja koji izaziva nelagodu.

Takođe, ističe da pametne telefone, tablete ili laptop treba da u krevetu koristimo samo onda kada je to neophodno.

Foto: Shutterstock

Devojka pati od nesanice

Ko je bar jednu noć proveo budan zna da nema nežnije, ali ni mučnije tiranije od nesanice.

Istraživanja pokazuju da oko 10 odsto Ijudi pati od hronične nesanice, a čak 40 odsto žena i 30 odsto muškaraca ima bar povremeno probleme sa spavanjem. Pri tome, njihove žalbe odnose se, ili na teškoće u vezi sa uspavljivanjem, ili na učestalo buđenje tokom noći i isprekidano spavanje, ili na rano jutanje buđenje uz nemogućnost da se ponovo utone u san (ovo poslednje naročito je karakteristično za starije ljude).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading