RUSKI NARODNI RECEPT: Hrastova kora i lovor smanjuju otečene žlezde

Autor:

Lifestyle

25.01.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Limfom je maligno oboljenje koje može nastati u bilo kom delu tela. Obično je u limfnim čvorovima na vratu, pod pazuhom ili u predelu prepona, međutim, može zahvatiti sve delove organizma u kojima se nalazi limfno tkivo, dakle ne samo limfne žlezde. Limfni sistem čine slezina, timus, koštana srž i mreža limfnih sudova koji se granaju po celom telu. Njegovo normalno funkcionisanje je veoma važno jer je on nosilac imuniteta našeg organizma i veliki bastion odbrane od infekcija. To je peti najučestaliji malignitet na svetu, koji je u konstantnom porastu, a prema poslednjim podacima, u Srbiji godišnje 1.000 osoba oboli od ove bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lovor pomaže u borbi protiv limfoma

DVE GRUPE

Postoje dve velike grupe limfoma. Hodžkinov limfom (zove se i Hodžkinova bolest) i nehodžkinski limfom. Svega 11% bolesnika oboleva od prve varijante, dok preostali, veći broj pacijenata boluje od druge, koja je mnogo podmuklija. Najtipičniji znak oboljenja su uvećane limfne žlezde, što se naziva limfadenopatija. Obično ne bole, neprekidno rastu, to jest ne smanjuju se pri terapiji antibioticima.

VREME JE PRESUDNO

Treba, međutim, imati na umu da nije baš svaka limfadenopatija znak limfoma. Žlezde mogu narasti i usled infekcija ili bilo kakvog zapaljenja. Ipak, ako se nadutost žlezda ne može povezati sa skorašnjim virusnim ili bakterijskim oboljenjem, trebalo bi da posetite lekara, naročito ako su uvećane duže od šest nedelja jer, bez obzira na savremene terapije mogućnosti, od presudne važnosti je da se pacijent javi na vreme. Dijagnoza se postavlja uzimanjem tkiva za biopsiju.

U ruskoj narodnoj medicini dosta se koristi oblog od hrastovih kora i napitak od lovora u smanjenju otečenih žlezda.

RECEPTI

Sok od pšenične trave

Poznat je u lečenju leukemije, ali ima primenu i kod limfoma. Pšeničnu travu gnječite je dok ne pusti sok, pa razmutite dobijenu tečnost u pola čaše vode. Promešajte i popijte odmah, a najbolji učinak ima na prazan stomak.

Čaj i obloga od kokoca

Foto: pixabay.com
Čaj se može koristiti i u formi obloga

Kokotac ublažava upale, podstiče bolju cirkulaciju limfe u limfnim čvorovima i jača imuni sistem. Napraviti čaj od dve kašike suvog lista i cveta biljke tako što se stave u termos i preliju sa pola litra proključale vode. Ostaviti da odstoji preko noći, procedi i piti u gutljajima. Može se koristiti i u formi obloga - tri supene kašike biljke prokuvati u malo vode, uviti u platno i staviti na otekle limfne čvorove.

Preparat od koprive

Uzeti 50 grama lista i 30 grama korena koprive i pomešati sa 30 grama hajdučke trave, 20 grama zimzelena i 10 grama pelenove trave. Preliti mešavinu šoljom ključale vode, procediti i piti dva puta dnevno po šolju, najbolje malo pre obroka.

Napitak od lovora

Pet grama usitnjenog lista lovora preliti sa 300 mililitara vode i staviti da proključa. To je količina dovoljna za jedan dan. Pošto odstoji četiri sata, procediti i piti četvrtinu šolje pre i posle obroka. Piti tri dana, pa napraviti pauzu, pa opet tri dana, pa pauzirati 15 dana. Ne daje se deci.

Rastavić i arnika

Pomešajte 50 g rastavića, 50 g semena piskavice i 20 g cveta arnike. Kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode i kuvajte poklopljeno pet minuta. Nakon pola sata procedite i pripremite oblogu.

Broćika

Broćika stimuliše rad limfnog sistema i umiruje otekle čvorove. Napravite čaj tako što ćete kašičicu ove biljke preliti šokom ključale vode, ostaviti neko vreme da odstoji i zatim procediti. Piti ujutru i uveče po šolju.

Divizma

Kašiku suvog lišća divizme prelijte sa pola litra proključale vode i procediti pošto odstoji desetak minuta. Piti po šolju tri puta dnevno.

Obloge od hrastove kore

Pomoć za otečene limfne čvorove možete dobiti od kore hrasta. Uzmite 20 grama mlade kore drveta i prelijte šoljom hladne vode, pa ostavite da ključa. Procediti tečnost, pa nakvasiti krpu i staviti na oteklinu. Ako su limfni čvorovi na vratu, ista tečnost se može upotrebiti za ispiranje grla.

Borova smola

Pomažu i obloge od borove smole. Pomešati istu količinu vode i smole, pa kada se ona istopi u vodi, namočiti krpu i priviti na bolno mesto. Najbolje je držati je tokom noći i ujutru, s tim da se tada ponovo kvasi na svakih sat vremena.

Crna rotkva

Izrendati rotkvu, odvojiti pet kašika i preliti sa osam decilitara vinskog sirćeta. Ostaviti da odstoji dva sata i potom procediti, a gustiš sipati na lanenu krpu. Držati na oteklom mestu po tri sata ujutru, po podne i uveče. Po skidanju dezinfikovati čajem od kamilice.

Eterična ulja

Pomešati kap ulja nane sa dve kapi ulja ruzmarina i po pet kapi ulja čempresa i limunove trave. Natopite mešavinom gazu i stavite na otekle limfne čvorove

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading