Predugo spavanje podjednako OPASNO kao i nespavanje! Neverovatni rezultati naučne studije! DOVODI DO SRČANOG UDARA, ali i ove OPASNE BOLESTI!

Autor:

Lifestyle

27.08.2022

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li da je predugo spavanje podjednako loše kao i nespavanje, a možda i još gore?

Predugo spavanje podjednako OPASNO kao i nespavanje! Neverovatni rezultati naučne studije! DOVODI DO SRČANOG UDARA, ali i ove OPASNE BOLESTI!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Rezultati studije američkih kardiologa pokazali su da je važno znati da se dužina sna koja je potrebna ljudima menja s godinama.

- Dok se odraslima preporučuje sedam do osam sati sna dnevno, mladim osobama je potrebno između sedam i devet sati. Sve iznad ili ispod te brojke povećava rizik od srčanog udara - upozoravaju lekari.

Kako su rezultati pokazali, kod onih koji spavaju duže od preporučenih devet sati taj rizik raste za 34 odsto, dok kod ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno postoji 20 odsto veći rizik od srčanog udara.

Republika

Foto: Profimedia

Srčani udar, Ilustracija

 

Selin Veter, koautorka studije, uz pomoć svojih kolega uporedila je rizik od srčanih bolesti kod odraslih starosti od 40 do 69 godina koji su spavali između četiri i jedanaest sati tokom noći. Pokazalo se da se rizik od srčanih bolesti povećao za one koji su spavali između četiri i pet sati, kao i za one koji su spavali između deset i jedanaest sati tokom noći.

Uprkos ovom istraživanju, ni samim naučnicima nije jasno zašto previše sna utiče na rizik od srčanog udara, ali dr Veter smatra da bi upravo predugo spavanje moglo biti jedan od ranih simptoma nekog zdravstvenog problema, piše Informer.

- Zato bi pri svakom pregledu lekari pacijentima trebalo da postavljaju pitanja u vezi sa spavanjem, kako bi utvrdili ko od njih ima povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, a vrlo verovatno i od depresivnih stanja - objasnila je dr Veter.

Profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Los Anđelesu dr Majkl Irvin ocenio je i da je osobama koje predugo spavaju zajednički simptom nedostatak koncentracije i sklonost čestim promenama raspoloženja, kao i depresiji.

- S ovakvom navikom oni su uglavnom gojazni ili skloni gojenju, a više od 50 odsto među odraslima ima i dijabetes - dodao je dr Irvin.

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading