Od ovog STANJA BOLUJE sve više SRBA! Evo šta je SINDROM KUVANE ŽABE i kako sebi da pomognete!

Autor:

Lifestyle

28.05.2022

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako možda zvuči smešno, sindrom kuvane žabe je zapravo veoma ozbiljno stanje.

Od ovog STANJA BOLUJE sve više SRBA! Evo šta je SINDROM KUVANE ŽABE i kako sebi da pomognete!

Foto: pexels.com

Metafora kuvane žabe poprilično se često koristi kada se govori o nečijem psihičkom stanju i načinu života.

Iako možda zvuči smešno, u pitanju je zapravo veoma ozbiljno stanje.

Šta će se dogoditi ako stavite žabu u lonac sa vrućom vodom? Istog trena će iskočiti iz njega. Međutim, ako istu žabu stavite u lonac sa hladnom vodom i počnete polako da je grejete, žaba će se opuštati kako voda postaje toplija i neće ni primetiti kada je kritičan trenutak da iskoči iz lonca i biće skuvana.

Kada neka osoba živi u uslovima koji su neprihvatljivi i teški, a ona to ne oseća jer su oni nastupali postepeno, kažemo da je kao kuvana žaba. Burno reagujemo na stresne situacije kada one nastupe iznenada, ali ako se one gomilaju vremenom i postepeno, jedna po jedna, mi ih i ne primećujemo, već se prilagođavamo i navikavamo na situaciju koja nastaje, piše Objektiv.

Kako bi se prilagodio, čovek počne da menja i određene navike. Ukoliko živi u braku punom svađe, umesto da opkonča odnos, osoba počne da prilagođava svoje ponašanje agresivnijem partneru kako bi izbegla sukobe. Na taj način možda izbegava da se sukobi sa partnerom, ali u sebi nesvesno gomila nervozu i nezadovoljstvo koje i ne primećuje, jer negde duboko u sebi svako zna da to nije u redu.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Tuga, Ilustracija

 

Imajte u vidu da nezadovoljstvo i stres mogu da stvore velike zdravstvene probleme.

Prilagođavanje problematičnim situacijama, poput pomenute ili poput stresnog posla koji ne donosi dovoljno primanja i stvara ogroman umor, nastaje jer se čovek plaši da izađe iz sopstvene zone komfora i da preuzme rizik, u strahu od negativnog ishoda, poput besparice ili samoće. Ovo svakako jesu opravdani i realni strahovi, ali ovi ljudi često ne vide da je to samo polovična mogućnost, jer krajnji ishod njihove promene može da bude i apsolutno pozitivan.

Tim prilagođavanjem se izbegava odgovornost za sopstveni život ili postupke, a sva krivica se svaljuje na okolnosti ili drugu osobu. neko čak može da pomisli i kako živi sasvim normalno, dok u sebi oseća netrpeljivost koju objašnjava govoreći da to tako mora.

Ovo ponašanje pasivnosti i pokornosti se često meša sa drugim zdravim ponašanjima, kao što su empatija, ljubav, prihvatanje ili unutrašnji mir. Strah, nisko samopoštovanje, nesigurnost i rezignacija su stavovi koji umanjuju našu sposobnost da reagujemo, pogoršavaju nas kao osobe i suptilno postaju glavna karakteristika našeg života.

Primetite problem i rešite ga

Pre svega, neophodno je da poštujete sebe i branite svoja prava. Možda će vam zvučati nelogično, ali čovek mora nekada da se oseća neprijatno i da uđe u sukobe kako bi se kasnije osećao bolje. Takođe, neophodno je postaviti zdrave granice i naučiti kada treba reći: “Dosta!”

Nemojte da gajite nade da će se stvari promeniti same od sebe. Prihvatite stvarnost takvu kakva jeste, bez stvaranja očekivanja ili pretpostavke da možete promeniti druge, jer ne možete.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading