DOKTORKA OTKRILA KOLIKO PUTA DNEVNO TREBA PRATI ZUBE DA BI OSTALI ZDRAVI! Traže da im se uvećaju usne, a u ustima im katastrofa!

Autor:

Lifestyle

11.02.2022

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stomatolog dr Milica Veselinović razjasnila je čestu dilemu koja se tiče pranja zuba!

DOKTORKA OTKRILA KOLIKO PUTA DNEVNO TREBA PRATI ZUBE DA BI OSTALI ZDRAVI! Traže da im se uvećaju usne, a u ustima im katastrofa!

Foto: pixabay.com

Zena pere zube

Srbi ne idu redovno kod zubara, zabrinjavajući je procenat i onih koji nemaju nijedan svoj zub, ali i onih koji nisu svesni kakve sve zdravstvene probleme mogu da izazovu karijes i drugi problemi sa zubima koji se ne leče.

- U praksi sam videla dosta nekih strašnih situacija pa bih skrenula pažnju da redovan odlazak kod stomatologa, samo na pregled, kada vas ništa ne boli, može mnogo toga da spreči - rekla je stomatolog dr Milica Veselinović za emisiju 150 minuta na TV Prva.

Ona je istakla i da je poražavajuća koliko se pažnje pridaje spoljašnjem, fizičkom izgledu, dok se zdravlje zapostavlja.

- Ja se bavim i estetskom medicinom i zgrozim se kad vidim da neko dođe i traži da uradi usne, a unutra ima katastrofa zube.Težimo tom nekom estetskom izgledu, a zaboravljamo na zdravlje. S druge strane, imamo ljude koji su investirali, uradili sada popularne fasete, i onda to ne održavaju. Ako uradite neki rad, to zahteva da i dalje održavate zube. Bolji je redovan odlazak kod stomatologa, to može da spreči mnogo toga, skidanje kamenca, poliranje zuba, peskiranje...

Republika

Foto: pixabay.com

Oralna higijena, Ilustracija

 

Dr Veselinović je nagasila da je važno da se sa odlascima kod zubara počne na vreme, kada zubi ne bole. To posebno važi za decu, kako se kasnije ne bi stekao strah od zubara.

- Početak je još u detinjstvu, bitno je početi tada da se ide kod zubara, kada nas zubi ne bole jer imam utisak da odrasli ljudi, da li iz nekog pređašnjeg iskustva, kada medicina tj. stomatologija nije bila toliko napredna i neke procedure su tada bile bolne. Sada, u 21. veku, kod zubara nema šta da vas boli.

Stomatološkinja je rešila i čestu dilemu – da li je dovoljno prati zube dva puta dnevno ili je potrebno to raditi češće u toku dana?

- Ujutru i uveče bi bilo poželjno, e sad ukoliko osetite u toku dana, nakon jela, da treba da se operu zubi, naravno. U početku to može da bude čudno, ali posle postane stvar navike. Znači, dovoljno je ujutru i uveče i kažu dva do tri minuta, ja pacijentima uglavnom kažem otpevajte omiljenu pesmu i gotovo je pranje zuba - kaže ona, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading