ZNAM ŠTA JEDEM

3 SASTOJKA OPASNIJA OD DODATOG ŠEĆERA: Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane

Sa svih strana nas upozoravaju da izbegavamo hranu prepunu dodatog šećera ako želimo da sačuvama svoje zdravlje. Međutim, postoje sastojci koji su podjednako štetni, a o kojima se ne priča toliko često. Predstavljamo vam tri namirnice kojih bi se takođe valjalo kloniti.

26.01.2022 13:11

3 SASTOJKA OPASNIJA OD DODATOG ŠEĆERA: Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane
pexels.com

Ključ uravnotežene ishrane leži u balansu, kako što joj i samo ime kaže. Organizmu su potrebni vitamini, minerali, kao i sve ostale hranljive materije. Stoga bi se naš svakodnevni jelovnik trebao dobrim delom sastojati od svežeg voća i povrća. Međutim, danas imamo praktično neograničen pristup višestruko prerađenoj hrani i gotovim jelima. Zbog brzog načina života u nedostatka vremena, većina ljudi upravo ovakvu hranu konzumira čak i previše.

pexels.com

Nezdravi šećer

Šećer je jedan od najvećih i najpoznatijih „otrova“, a velike količine mogu naneti štetu našem zdravlju. Stoga i ne čudi činjenica da ga često ubrajaju u jednu od četiri “bele smrti”. Uzrokuje bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i raka, a upalni procesi u telu su često posledica prekomerne konzumacije šećera. Ipak, u hrani koju svakodnevno unosimo postoje materije koje su potencijalno štetnije od šećera a portal Srećna Republika vam predstavlja tri sastoja koja bi trebalo izbegavati.

1. Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagreva jako dugo i na visokim temperaturama, nastaju trans masti – na primer, u fritezi. A te masti mogu biti štetne za naše zdravlje, budući da povećavaju nivo lošeg LDL holesterola u krvi.

pexels.com

Hrana pržena u dubokom ulju

Takođe, mogu da podstaknu nastanak i razvoj arterioskleroze. Ako želite da izbegnete trans masti u ishrani, trebalo bi da se klonite gotovih jela i brze hrane koliko god je to moguće. U velikim količinama nalaze se u pici, hamburgerima i jelima prženim u dubokom ulju, poput pomfrita. Međutim, i grickalice poput čipsa ili peciva su isto bogate nezdravim mastima.

2. Veštačke boje

Mnoge namirnice prirodno imaju mnogo manje intenzivnu boju od one na koju smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su stoga među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojama, naročito takozvanim azo pigmentima, piše portal miss7.24sata.hr.

pexels.com

Krofne u bojama

Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te materije. Možete je prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože. Kod dece, te veštačke boje bi takođe mogle prouzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost. Stoga, prilikom sledeće kupovine obratite pažnju da li se u vašoj korpi nalaze samo namirnice s prirodnim bojama.

3. Nitritna so za meso

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako prerađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice i kako bi ovim namirnicama pojačali aromu i boju. To je mešavina kuhinjske soli, kalijum-nitrita i natrijum-nitrita, koje ćete na spisku sastojaka prepoznati po oznakama E 249 i E 250.

pexels.com

Prerađeno meso

Kada se ovi proizvodi zagrevaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji podstiču čak i razvoj karcinoma. Konzumiranjem ovih mesnih proizvoda povećava se rizik i od kardiovaskularnih bolesti, i to za 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umesto kobasica i sličnih mesnih prerađevina.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)