ZLATNI ČAJEVI: Ivana Čukanović - Lekovit biznis

Autor:

Lifestyle

27.01.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomirana farmaceutkinja Ivana Čukanović svoje praznike i vikende provodila je u prirodi, u blizni Srpske Crnje, kod svoje bake, gde se na zemlju oduvek gledalo kao na resurs koji može da prehrani porodicu.

ZLATNI ČAJEVI: Ivana Čukanović - Lekovit biznis

Foto: Promo foto

 To saznanje bilo joj je pokretačka snaga za preduzetnički projekat – proizvodnju čajeva od lekovitog bilja. Nazvala ih je Zlatni čajevi. Taj poduhvat nije bio jednostavan, utoliko je njen potez dragoceniji.

- Ma daj, gde ćeš da se bavišlekovitim biljem, da li si normalna - to su bili najčešči komentari kada bi sa nekim podelila svoje ambicije. Pogotovo što je bila zaposlena u uspešnoj farmaceutskoj kompaniji Pharma Swiss, gde je radila prvo u marketingu, a zatim u distribuciji. Ipak, slušala je sebe.

- Imala sam pristojna primanja, kao i suprug koji je radio u istoj oblasti. Mislila sam „Moj muž ostaje da radi, snaći ćemo se dok meni ne krenu čajevi“, međutim nije prošlo mnogo i on je dao otkaz i promenio firmu.Tek tada sam shvatila da iako je život nepredvidiv ipak sve dođe na svoje mesto - opisuje.

U početku je htela da gaji lekovito bilje, a onda se ispostavilo da je bolje da zemljište ostavi za poljoprivredu. 

- Otišla sam u mesta gde se gaji bilje, sve se raspitala, pronašla saradnike i Zlatni čajevi bili su spremni za svoj početak.

Republika

Foto: Promo foto

 

Inovacija koju je osmislila tiče se cediljke koja olakšava proceđivanje čajeva. Nazvala ju je Čajšika.

- Današnji kupac neće da cedi čaj, da pere dva lončeta i da cediljku posle upotrebe čisti iglicom, već želi nešto praktično, jednostavno i po pristojnoj ceni. U Čajšiku se stavi doza čaja i potopi u vrelu vodu - objašnjava.

Njen prepoznatljiv brend broji čajeve od kamilice, nane, matičnjaka, belog sleza, žalfije. Važno im je da biljke budu krupno sečene.

- Mislili smo i na nove generacije, na milenijalce kojima nije dovoljan garantovano dokazan lekoviti efekat, već su važni i ukus, lepa ambalaža i lakoća upotrebe -zaključuje.

- Razvoj ženskog inovacionog preduzetništva i podrška preduzetnica majedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Žene su pokretačka snaga mnogih kompanija, i u periodima krize i u periodima rasta, ali i oslonac svake porodice i društva u celini.

Upravo iz tog razloga, nastavićemo sa podrškom svim inicijativama koje su usmerene ka većem uključivanju žena u inovaciono preduzetništvo.

Dr Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading