NAJNOVIJA STUDIJA KINESKIH NAUČNIKA: Vino i šampanjac smanjuju rizik od kovida, a ova pića nikako ne smete piti ako ne želite da se zarazite

Autor:

Lifestyle

24.01.2022

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim kineskih naučnika analizirao je vezu između konzumiranja različitih alkoholnih pića i rizika povezanih sa kovidom, donoseći neke zabrinjavajuće vesti za ljubitelje vina i razočarenje za ljubitelje piva.

NAJNOVIJA STUDIJA KINESKIH NAUČNIKA: Vino i šampanjac smanjuju rizik od kovida, a ova pića nikako ne smete piti ako ne želite da se zarazite

Foto: Tanjug/AP


Istraživači iz bolnice Šenzen Kangning i bolnice Sautvest pregledali su 473.957 ispitanika prosečne starosti od 69 godina iz baze podataka UK Biobank, uključujući 16.559 osoba pozitivnih na Kovid.

Podelili su ih u grupe prema statusu alkoholizma (nepijanac, bivši pijanac i sadašnji pijanac) i učestalosti konzumiranja alkohola (manje od tri puta nedeljno, više od tri puta nedeljno i nikada).

Istraživači su zaključili da „crveno vino, belo vino i šampanjac imaju šanse da smanje rizik od Kovid-19“. Ističući da teško opijanje nije zdravo ni sa jednom kategorijom alkoholnih pića, naučnici su precizirali da je „konzumacija crnog vina iznad ili udvostručena iznad smernica“, „niska učestalost konzumacije ojačanog vina (1–2 čaše nedeljno) u okviru smernica ”, i „visoka učestalost konzumiranja belog vina i šampanjca iznad smernica” igraju zaštitnu ulogu protiv Covid-19.


- Status, učestalost, količina i podtipovi alkoholnih pića nisu povezani sa smrtnošću uzrokovanom kovid-19“, takođe se zaključuje u izveštaju objavljenom u Frontiers in Nutrition. Zanimljivo, dok je zaštitni efekat crnog vina protiv kovid-19 bio značajan bez obzira na učestalost unosa alkohola, verovatno zbog najvećih koncentracija fenolnih jedinjenja u ovom napitku, „imalo je zaštitni efekat samo kada su ispitanici konzumirali alkohol više ili duplo iznad smernica - ističu naučnici.

 Međutim, izveštaj tima donosi loše vesti za ljubitelje piva, jabukovače i žestokih pića.

- Potrošnja piva i jabukovače povećala je rizik od kovid-19, bez obzira na učestalost i količinu konzumiranja alkohola - navodi se u izveštaju.

Stoga, tvrde istraživači, „smernice za javno zdravlje treba da se fokusiraju na smanjenje rizika od Covid-19 zagovaranjem zdravih životnih navika i preferencijalnih politika među potrošačima piva, jabukovače i žestokih pića.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading